Мария Габриел и Луминица Одобеску проведоха ключов диалог за Шенген

Приемането на България и Румъния в Шенген е значим съвместен успех, каза Габриел

Мария Габриел и Луминица Одобеску проведоха ключов диалог за Шенген | StandartNews.com

Приемането на България и Румъния в Шенген е значим съвместен успех, който ще допринесе за подобряване на устойчивостта и положителното развитие на целия регион и Европа. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел във външното министерство след среща с министъра на външните работи на Румъния Луминица Одобеску.

Одобеску е на посещение в България по покана на Мария Габриел. Двамата първи дипломати имаха двустранна среща по актуални въпроси от двустранен и международен интерес, след което се състояха пленарни разговори между двете делегации. 

По думите на Габриел приемането на двете страни в Шенген е и резултат на доброто сътрудничество между двете държави. Тя заяви, че съвместните усилия ще продължат активно и през тази година, за да могат страните възможно най-скоро да постигнат дата за премахване на проверките и по сухопътните граници в контекста на членството в Шенген. България и Румъния са доказали, че с общи, добре координирани усилия, можем да постигнем значими цели, подчерта Габриел. 

Габриел отбеляза, че това е първо официално посещение на външен министър на Румъния от повече от десет години в България. Тя посочи, че за страната ни Румъния е стратегически партньор. От години страните ни споделят не само общи цели, но и съвместни успехи, това прави нашето сътрудничеството още по-значимо – както за нашите две страни, така и за региона, за ЕС и НАТО, каза още Габриел. 

Активните двустранни отношения между България и Румъния се осоновават на добросъседство, на споделени европейски и евроатлантически ценности и взаимен интерес, отбеляза Габриел. 

Тя подчерта, че през март се навършва година от подписването на декларацията за стратегическото партньорство между двете страни. 

Нашият ангажимент е да работим заедно за свързаност – в науката, в образованието, в енергетиката, в технологиите и иновациите, да осигурим заедно едно по-устойчиво развитие на Югоизточна Европа, каза Габриел.

Вицепремиерът и външен министър посочи, че по време на срещата е поставен акцент върху изграждането на транспортния коридор "Север-Юг", свързването на транспортната инфраструктура и диверсифицирането на енергийните източници. През изминалите месеци обединихме и активизирахме усилията си за реализиране на важни инфраструктурни проекти като изграждането на нов мост над Дунав, каза Габриел. 

Тя посочи, че има установено сътрудничество и в областта на иновациите и дигитализацията, и припомни, че миналата година през октомври е подписан меморандум в тази област. Вярвам, че България и Румъния в контекста на европейските иновационни долини могат да бъдат лидер и пример за добри практики, каза Габриел. 

Готови сме да продължаваме да споделяме своя опит и да активизираме усилията си, за да напредваме заедно и бързо в процеса към присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), добави вицепремиерът и външен министър. Тя посочи, че членството на България и Румъния в ОИСР ще допринесе за подобряване на икономическата стабилност, инвестиционния климат и стандарта на живот в региона на Югоизточна Европа. 

Габриел подчерта, че България и Румъния носят обща отговорност за поддържането на мира и сигурността в Черноморския регион и добави, че като съюзници на НАТО двете държави ще продължават да подчертават важността на региона. Пример за успешното ни сътрудничество в областта на сигурността беше създадената съвместна противоминна оперативна група в Черно море между България, Румъния и Турция, посочи Габриел. Стратегическото значение на нашия Черноморски регион е признато и е намерило своето място в стратегическата концепция на Алианса.

Вярвам, че ще продължим заедно да го изпълваме със съдържание и заедно ще продължим с усилията си за подобряване на нашата устойчивост срещу хибридни заплахи, защитата на критичната инфраструктура и противодействието на дезинформацията, каза още Габриел. 

Тя определи срещата си със своя румънски колега, както и отношенията между България и Румъния, с три ключови думи – “сътрудничество”, “свързаност”, “сигурност”. Това дават България и Румъния на Югоизточна Европа, на гражданите на нашите страни, но и на ЕС и НАТО, каза още Габриел. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай