Кога се чакат големите сблъсъци за сглобката

Бюджетният дефицит от 3% е купуване на политическо време

Кога се чакат големите сблъсъци за сглобката | StandartNews.com

Източник: БНТ

Ротацията във властта ще е най-интересното, но същевременно и най-трудното събитие. Преди ротацията още през февруари месец ще започнат разговори в "некоалицията" как да направят разместването. Всички сблъсъци, искри, омраза и театър ще се разиграят по време на ротацията. Това коментира пред БНТ политологът проф. Татяна Буруджиева.

По думите ѝ първо трябва да се види дали ще има промяна в конструкцията на самата ротация - всеки министър да изпълнява само една функция. Буруджиева се пита кой ще е външен министър на мястото на Мария Габриел и изобщо ще има ли и смяна на министри.

Вероятно финансовият министър Асен Василев ще е ключовата фигура преди ротацията във властта. Според нея Василев ще направи всичко възможно, за да може депутатите да разберат, че става за финансов министър. С много нерви и тропане на крак бюджетът няма да мине, изтъкна Буруджиева.

Огромният капан, в който попадат "Продължаваме промяната" е, че искат и претендират, че с 30 депутати карат цялата кола - те нямат достъп до газта на колата и до спирачката. Когато нямат достъп до газта и спирачката, се оказва, че са пътници, очерта и метафорично социологът Кънчо Стойчев за ситуацията в "сглобката".

Той постави акцент не толкова върху въпроса кой точно ще е министър или премиер, а за финансовата стабилност на страната. Хубаво е хората да получават повече средства, стига да бъдат по-ефективни, каза Кънчо Стойчев. Огромната грешка на подхода към бюджета е, че се гледа като на хранилка, а бюджетът е инструмент за политики и повишаване на ефективността на всички, на всички разходи, посочи той.

Той призова политиците да се карат и да правят каквото искат, но да намалят бюджетният дефицит от 3% на 1 на сто. Бюджетният дефицит от 3% е купуване на политическо време, посочи Стойчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай