Хазартът изяде главата на Горанов. Причините за "Магнитски"

Манипулирал законодателство в полза на хазартен бос

Хазартът изяде главата на Горанов. Причините за "Магнитски" | StandartNews.com

Манипулиране на законодателство в полза на кръгове в хазартния бизнес и нанасяне на данъчни щети от близо 600 милиона лева е основната причина за санкциите по закона „Магнитски” срещу бившият финансов министър Владислав Горанов.

ВИЖ ОЩЕ: Горещо от прокуратурата! Истината за "Магнитски" и Гешев

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи днес санкции на петима политици – бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, бившите шефове на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов и Александър Николов, лидерът на „Русофили” Николай Малинов и бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов. Причината е „тяхното широко участие в корупционна дейност в България”, съобщиха от американското министерство на финансите.

ВИЖ ОЩЕ: Втора бомба "Магнитски"! Ето кого удря

Владислав Иванов Горанов е бивш народен представител и министър на финансите във второто и третото правителство на Бойко Борисов. Той е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси, обявява OFAC.

ВИЖ ОЩЕ: И ГЕРБ проговори за "Магнитски". Защити ли Горанов?

Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес. Очевидно става въпрос за скандала с промененото законодателство в полза на Васил Божков.

ВИЖ ОЩЕ: Радев с коментар за новия "Магнитски". Високо цени подкрепата на САЩ

Съдебно оспорване на оценки за данъчни задължения в следствие на допълнителни промени, наложени от корупционното законодателство, установи, че са нанесени данъчни щети от близо 600 милиона лева (прибл. 300 милиона долара) за петгодишен период, в полза на интересите на български олигарси.

ВИЖ ОЩЕ: Първи реакции за новите санкции "Магнитски". Гълъб Донев проговори

OFAC налага мярка на Горанов съгласно Указ13818 в качеството му на чуждестранно лице, което е настоящо или бивше длъжностно лице, или лице, действащо вместо или от името на такова длъжностно лице, което е отговорно, съпричастно или пряко или косвено участвало в корупция, включително злоупотреба с държавни средства, присвояване на частни средства за лична облага, корупция, свързана с държавни договори или добив на природни ресурси, или подкупи.

ВИЖ ОЩЕ: Първи коментар на Румен Овчаров за санкциите "Магнитски"

OFAC също така налага мярка по Указ 13818 на дружеството „Трилема кансълтинг“ ЕООД, консултантска фирма с еднолична собственост, за това, че пряко или непряко е собственост или контролирано от Горанов.

ВИЖ ОЩЕ: Корупция в енергетиката. За какво САЩ заковаха Румен Овчаров

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай