Корупция в енергетиката. За какво САЩ заковаха Румен Овчаров

Получил е повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки

Корупция в енергетиката. За какво САЩ заковаха Румен Овчаров | StandartNews.com

Корупция, свързана с договори в енергетиката. Това обяви Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, която днес наложи санкции на петима политици – бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, бившите шефове на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов и Александър Николов, лидерът на „Русофили” Николай Малинов и бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов. Причината е „тяхното широко участие в корупционна дейност в България”, съобщиха от американското министерство на финансите.

ВИЖ ОЩЕ: Втора бомба "Магнитски"! Ето кого удря

Научих от медиите, когато видя официалния документ, тогава ще коментирам, каза Овчаров.

Схемата в енергетиката

ВИЖ ОЩЕ: Първи коментар на Румен Овчаров за санкциите "Магнитски"

Трима души са замесени в корупционни схеми в енергетиката. Румен Овчаров е бивш български народен представител, а в момента е член на Националния съвет на Българската социалистическа партия (БСП). Овчаров е бил и министър, отговарящ за енергетиката в края на 90-те и отново в средата на 2000-те години.

ВИЖ ОЩЕ: Горещо от прокуратурата! Истината за "Магнитски" и Гешев

Александър Николов е бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“ – единствената атомна електроцентрала в България, собственост на държавата чрез Българския енергиен холдинг, където той е работил на различни длъжности в продължение на 30 години.

ВИЖ ОЩЕ: Радев с коментар за новия "Магнитски". Високо цени подкрепата на САЩ

Иван Генов също е бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, който е бил български народен представител от БСП от 2017 до 2019 г.

Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“. Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката, се казва в разкритията на САЩ.

ВИЖ ОЩЕ: Първи реакции за новите санкции "Магнитски". Гълъб Донев проговори

Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ „Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на българската Национална електрическа компания (НЕК), Овчаров е съгласувал с Николов получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”, която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския народ.

ВИЖ ОЩЕ: И ГЕРБ проговори за "Магнитски". Защити ли Горанов?

Овчаров, Николов и Генов са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ “Козлодуй” към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености са продължили поне до 2020 г., когато бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят договор за услуги с АЕЦ „Козлодуй“ и му предоставят част от приходите.

ВИЖ ОЩЕ: Хазартът изяде главата на Горанов. Причините за "Магнитски"

Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“. Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, Генов е поискал три милиона български лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на техните компании.

OFAC налага мярка на Овчаров, Николов и Генов по силата на Указ 13818 за това, че са чуждестранни лица, които са настоящи или бивши длъжностни лица, или лица, действащи вместо или от името на такива длъжностни лица, които са отговорни, съпричастни или пряко или косвено участвали в корупция, включително злоупотреба с държавни средства, присвояване на частни средства за лична облага, корупция, свързана с държавни договори или добив на природни ресурси, или подкупи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай