Горещо от прокуратурата! Истината за "Магнитски" и Гешев

С какво зловредно влияние у нас се борят САЩ

Горещо от прокуратурата! Истината за "Магнитски" и Гешев | StandartNews.com

Санкциите срещу петимата български граждани идват седмица след като на посещение в САЩ беше главният прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от Прокуратурата.

ВИЖ ОЩЕ: Радев с коментар за новия "Магнитски". Високо цени подкрепата на САЩ

Прави впечатление, че санкциите спрямо четирима от тях са свързани с т.нар. „зловредно руско влияние“ у нас, което беше сред основните теми на разговор на Гешев с конгресмени във Вашингтон.

ВИЖ ОЩЕ: Първи реакции за новите санкции "Магнитски". Гълъб Донев проговори

Разследването срещу Николай Малинов стартира във вече закритата Специализирана прокуратура. Подсъдим по дело на Спецпрокуратурата бе и друг от санкционираните лица – Румен Овчаров, уточняват от Прокуратурата.

ВИЖ ОЩЕ: Втора бомба "Магнитски"! Ето кого удря

По-рано днес министерството на финансите на САЩ наложи санкции на петима български граждани по закона "Магнитски".

Министерството на финансите предприе днес няколко мерки по Указ 13818, който е издаден въз основа и за прилагане на Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на правата на човека и корупция по целия свят:

ВИЖ ОЩЕ: Първи коментар на Румен Овчаров за санкциите "Магнитски"

• Румен Овчаров, бивш български народен представител и министър на енергетиката; Александър Христов Николов, бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“; и Иван Генов, бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ и бивш народен представител, във връзка с редица незаконни дейности и размяна на подкупи, свързани с договори в сферата на енергетиката, с което са ограбили българската държава и народ със стотици милиони долари. 

ВИЖ ОЩЕ: И ГЕРБ проговори за "Магнитски". Защити ли Горанов?

• Николай Малинов, бивш народен представител и ръководител на Национално движение „Русофили“, и председател на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, е санкциониран за подкупване на съдия, за да му разреши да пътува до Русия, въпреки че срещу него е имало обвинителен акт за шпионаж в полза на руски интереси и е бил поставен под забрана за напускане на страната.

• Владислав Горанов, бивш народен представител и бивш министър на финансите, е санкциониран за това, че е използвал поста си за уреждане на подкуп в замяна на приемане-то на благоприятно законодателство, с което е ощетил държавата от данъчни постъпления.

• „Интер трейд 2021“ ЕООД, „МС Консулт 2016“ ЕООД, Национално движение „Русофили“ и Русофили за възраждане на Отечеството са санкционирани за това, че са собственост или контролирани от Малинов.

• „Трилема Кансълтинг“ ЕООД е санкционирано за това, че е собственост или е контролирано от Горанов.

Освен това Държавният департамент наложи визови ограничения на Овчаров, Николов и Горанов за участие в значителна корупция съгласно чл. 7031, б. „в“ от ежегодния Закон за бюджетните кредити на Държавния департамент, чуждестранните операции и свързаните с тях програми. В резултат на тази мярка посочените лица и членовете на семействата им нямат право да влизат на територията на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай