Харизанов посочи иде ли край на кариерата на Десислава Атанасова

Историята показва, че подобен избор не е непременно край на политическата кариера

Харизанов посочи иде ли край на кариерата на Десислава Атанасова | StandartNews.com

Източник: бТВ

Политическата кариера на Десислава Атанасова не е приключила след избирането й за конституционен съдия, смята политологът Георги Харизанов.

Историята показва, че подобен избор не е непременно край на политическата кариера, има примери и за ярка политическа кариера и след такъв мандат, обясни Харизанов пред бТВ.

Той призова изборът на Атанасова за конституционен съдия да не се разглежда като нейно пенсиониране.

Не е прецедент и хора с всякаква политическа биография са ставали членове на Конституционния съд много преди Атанасова, и не виждам проблем такива хора да стават съдии от парламентарната квота, каза Харизанов.

Ако Конституционният съд определи като противоконституционен избора на двамата съдии, това ще означава, че те не са били никога избирани, смята обаче юристът и бивш депутат Петър Славов.

Ако междувременно участват във вземането на решения по ключови дела, възниква въпрос по решенията им. Правните последици няма да се отразят веднага, но може да са много тежки, предупреди той.

Според него било редно първо КС да се произнесе по двете жалби, а след това да се проведе клетвата.

Той определи като противоконституционно решението за записване на 9-годишен мандат за новите съдии, след като те довършват започнати вече мандати. А изслушването на двамата кандидати в парламента било проформа.

Въпросът не е да се хареса на някого процедурата или кандидатите, но те трябваше да убедят хората, че има и обществен консенсус, не бяха питани и поканени всички граждански организации, допълни Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
опетков
преди 3 месеца

Обществен консенсус по избор на съдия няма как да има, още повече политическо лице. Според др. Славов може би трябва да се избират и с референдум.

Откажи
Killer
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може ----- https://mub.me/bioex

Откажи