Гореща прогноза! Боряна Димитрова начерта изборите

Напрегната надпревара за второто място в София

Гореща прогноза! Боряна Димитрова начерта изборите | StandartNews.com

В голяма част от градовете ще продължи да доминира ГЕРБ, казва Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" в интервю за вестник "Стандарт"

- Г-жо Димитрова, в кои градове очаквате да има балотажи на предстоящия местен вот?

- В голяма част от областните градове очакваме балотажи. По-скоро бих споменала тези, в които очакваме категорична победа на първия тур: това са Бургас, Стара Загора, Кюстендил, Ямбол, Перник. В между шест до осем града няма да има втори тур, където имаме дългогодишни успешни кметове. 


- Каква е прогнозата Ви за резултатите от втория тур?

- Различна е ситуацията, така че трудно може да се обобщи за всички. В  голяма част от градовете, където се състезават предимно досегашни кметове на ГЕРБ, и където срещу тях има разединена опозиция - както по-либералното в лицето на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", така и една националистическа и радикална в лицето на "Възраждане", по-голям шанс има 
кандидатите на ГЕРБ да запазят своите места. В малко от случаите можем да очакваме една обединена опозиция да смени градоначалника.
На местата, където имаме нови кандидати, съответно може да се очаква и по-голямо раздвижване.

Имам предвид градовете, където не се състезават сегашните кметове.Тук на първо място става дума за София,Разград, Ловеч. Тоест, има градове, в които изцяло нови кандидати премерват силите си и там може да очакваме по интересни развития.Разбира се, не е изключено и досегашни кандидати за кметове да загубят своите места. Но като че ли  в по-голямата част от градовете ще продължи доминацията на ГЕРБ с известни пробиви, които видяхме на миналите избори. Местни коалиции виждаме, че има във Видин, Добрич, Плевен, така и пробиви в София с кандидат на "Обединени за София". 

 - Как ще приключи битката за София?

- Нека първо приключи първият тур. Сигурен участник във втория тур ще е Васил Терзиев. Ще има доста напрегната надпревара за второто място между Антон Хекимян и Ваня Григорова. Политическата логика е по- скоро на страната на Хекимян, тъй като ГЕРБ се очертава като втора политическа сила във общинския съвет. От от друга страна обаче, доста сериозно напредва Ваня Григорова. Така,че ще изчакаме да видим резултатите на първия тур и тогава ще прогнозираме какво ще следва за втори.
 
- Ще има ли ремонт на кабинета след местния вот?

- Очаквам веднага след него да няма, но по скоро ще има смяна на министри при редовната ротация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай