ГЕРБ отговори на Промяната! Поиска едно нещо, но голямо (ОБЗОР)

Извинения и нови взаимни обвинения. Кой е Сърдитко Петко

ГЕРБ отговори на Промяната! Поиска едно нещо, но голямо (ОБЗОР) | StandartNews.com

ГЕРБ - СДС отговориха на ПП-ДБ, след като вчера „Промяната” им постави ултиматум за подписването на декларация със седем приоритета.

ВИЖ ОЩЕ: Петков с ултиматум за кабинета! 7 гаранции

В отговор Бойко Борисов настоя за коалиционно споразумение. Какво следва - разпад на управленското мнозинство или официалното влизане в коалиционен формат?

ВИЖ ОЩЕ: Борисов се запозна с Лена и остана без думи

Ден след предложението на ПП-ДБ, от ГЕРБ отговориха. Приемат поканата за разговор, но искат коалиционно споразумение,а не подписване на декларация.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов разкри цената на сглобката. Призна какво е станало в ГЕРБ

Лидерът на партията Бойко Борисов отново отправи обвинение към "Продължаваме Промяната" в „узурпиране на цялата власт”. Призова за успокоение на обстановката и се извини на Лена Бориславова заради цитирания неин СМС до Десислава Атанасова. Преди два дни Лена написа на Атанасова: „Ще счупим сглобката”.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов хвърли бомба за ротацията и шефа на ДАНС

Не ултиматум, а призив за ясен ангажимент. Така съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов определи поканата за подписване на обща управленска декларация към ГЕРБ-СДС.

"Искаме ясен механизъм с който всяка седмица се обсъждат нещата, не единия да каже да, пушейки пура, и после в парламента каквото си прави каквото си иска", заяви той.

ВИЖ ОЩЕ: Коалицията трещи! Лют скандал за БНБ и още два важни поста

От ГЕРБ надградиха - искат коалиционно споразумение.

"Те си назначиха министрите. Съгласуват ги с Мария, но те си ги назначават, назначиха си и зам. – министрите. Без изобщо да ни питат, защото химикалът е у Денков, но ми поставят 7 нови условия. Защо? Или сядаме и правим коалиционно споразумение като в Германия, другото е сърдитко Петко, ами и аз съм сърдит", заяви Борисов.

Христо Иванов уточни, че ПП-ДБ не предоставят тема за разпределение на властите. "Всяка една от седемте точки беше свързана с политики. Ще бутнем правителството, понеже някой не станал някъде областен управител", посочи той.

Според ПП-ДБ е нормално ГЕРБ да има желание за постове. "Имат претенции, това е нормално, просто трябва да се обсъждат и с разбиране, че не може да продължим както досега", смята Иванов.

Борисов призна, че дори се обадил лично на министъра на спорта след отказ от негова страна за назначаване на зам.-министър от ГЕРБ - защото бил защитил дипломна работа и бил обещал на своята ръководителка.

"Вчера казват, че можем да свалим собственото си правителство. Свалете го тогава, пак идва Радев със служебно правителство, пак няма парламент. С една дума хубаво е малко да се успокоят", посочи той.

Христо Иванов обясни, че не говори с ултиматуми и заплахи. "Ние ще седнем и ще разговаряме и да се надяваме, че при колегите от ГЕРБ здравият разум ще се установи, но ако това управление няма волята колективно да се реформира страната, има един лаф - играта не си струва свещите", коментира той.

Иванов разкритикува и Борисов, заради цитирания СМС от Лена Бориславова. А от Борисов последва извинение. "Грешката беше, че не е към мен, а към Деси, и ми се видя като заплаха и затова избухнах", обясни той.

От своя страна вицепремиерът Мария Габриел беше категорична, че напрежение в Министерския съвет няма. И призова парламентарните групи да вземат пример.

"С Денков прекрасно работим в екип. Ние си имаме доверие, обсъждаме, вслушваме се и това е работещото решение. Това е, което си представям като екип в България", обясни той.

Какви ще са следващите стъпки на двете формации, се очаква да стане ясно след предвидената среща, за която вече има съгласие от двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай