Коалицията трещи! Лют скандал за БНБ и още два важни поста

Престрелка между Бойко Борисов и Кирил Петков

Коалицията трещи! Лют скандал за БНБ и още два важни поста | StandartNews.com

Коалицията трещи. Лют скандал тече от снощи за първите постове в регулаторите. Мандатите са изтекли и парламентът трябва да избере нови шефове на БНБ, Сметната палата и Здравната каса. Късно вчера бюджетната комисия в НС прие механизмите за избор като намали срока за номинации от 14 на 7 дни. Това подлуди „Продължаваме промяната”, които днес обявиха бойкот и не влязоха в пленарна зала.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов хвърли бомба за ротацията и шефа на ДАНС

Те искат с 36 депутати еднолично да управляват държавата, каза Борисов. Но заяви категорично, че няма да е той човекът, който ще събори кабинета.

ВИЖ ОЩЕ: "Промяната" обяви бойкот. Не влезе в зала

С 36 депутати  искат всичко, което може да се командва.  Те правят точно това, което е в записа от скандалното заседание на ПП - поголовна смяна на кадри в министерствата, в агенциите, които изцяло контролират. Сега искат и регулаторите, каза Борисов на брифинг в парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов се запозна с Лена и остана без думи

Лидерът на ГЕРБ съобщи, че номинацията на партията му за шеф на БНБ е сегашният гуверньор Димитър Радев – доказан експерт, който работи за еврото и еврозоната. Дойде от МВР, най-добрият е, каза Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Радев настъпи кабинета. Размаха пръст

Друго предложение няма да подкрепим, отсече лидерът на ГЕРБ. И разкри, че „Промяната” обсъждат различни имена, които той знае, но няма да каже.

Борисов разкри още, че е говорил с Христо Иванов за механизмите, по които ще се назначават новите шефове на регулаторите. Той ми каза, че 7 дни са им малко, колко да са, риторично попита Борисов. Той каза, че споразумение с ПП-ДБ няма и това е проблем.

15 минути по-късно дойде ответният удар от „Промяната”.

"Тази сутрин групата на ПП-ДБ няма да влезе в зала, защото ясно предупредихме, че това, което се случва, е недопустимо. Подмяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов - ние поискахме да изслушаме министъра на правосъдието. Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", заяви Петков, видимо гневен.

"Ако някой си мисли, че докато имаме правителство, което е много важно за България, но ако някой си мисли, че това е цената всички регулатори, които са с мандат от 5 години, да бъдат назначени от това скрито мнозинство, много се лъже, няма как да го дадем. Няма как да дадем контролите на държавата“, каза Петков.

Докато правителството се опитва да работи, то служи като параванче, едно друго мнозинство, ще вземе регулаторите, заяви от своя страна Христо Иванов. И допълни, че за да има правителство, те били направили големи отстъпки.

Напомням ви, че за да има правителство, ние върнахме мандата, отказахме се от премиер, обяви преди това Борисов. Говорят, че нещо ни били дали – ние им дадохме да управляват, възмути се лидерът на ГЕРБ. Той заяви, че не очаква да има ротация на премиера, но увери, че няма да е човекът, който ще събори кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай