Радев настъпи кабинета. Размаха пръст

Не е уместно политици със скромна електорална подкрепа да поемат тежки ангажименти от името на България, каза той

Радев настъпи кабинета. Размаха пръст | StandartNews.com

Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България, коментира пред журналисти президентът. Той отпътува тази сутрин за Австрия по покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер. На летището Радев коментира новата военна помощ за Украйна, одобрена от правителството.

 „Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани. В интерес на цяла Европа е незабавното прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори, а не захранване на този конфликт с нов и нови оръжия“, допълни държавният глава.

"Това, че войната се води на няколко стотин километра от нас не бива да ни успокоява. Явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази война, сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители. В интерес не само на нас, на цяла Европа е незабавно прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори, а не захранване на този конфликт с нови и нови оръжия", категоричен бе президентът.

Президентът коментира и решението на правителството премиерът Николай Денков да води българската делегация на срещата на НАТО.

„Външната политика е споделена отговорност на институциите, които вземат решения и представляват България и едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не водят до устойчиви решения“, каза още Радев.

Президентът Румен Радев днес и утре ще бъде на визита в Австрия по покана на федералния канцлер Карл Нехамер. Той коментира, че очаква крачка напред по пътя на България към Шенген, но по думите му това зависи и от правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай