Галъп: 2,5% избирателна активност към 8 часа

Галъп: 2,5% избирателна активност към 8 часа | StandartNews.com

София. Избирателната активност към 8 ч. е 2,5%. Това съобщи Димитър Ганев от Галъп пред БНР. Той уточни, че тя е по-ниска от тази на предните избори през 2013 г.

Така че се движим в едни установени граници, може би малко по-ниска избирателна активност от тази, която очакваме, но по-сериозни данни вече ще можем да имаме към 10 часа, които ще можем да сравним, уточни Ганев.

ЦИК: Изборният ден започна нормално

Изборният ден започна нормално в страната, каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Централната избирателна комисия е дала разрешение за откриване на изборния ден по-рано в Силистренско, заради три секции с подвижна кутия. Там има голям брой избиратели, които са поискали да гласуват по този начин.

"Затова изборния ден в тези секции започна по-рано така, както е предвидено и в Изборния кодекс", обясни Андреев. По думите му,по искане на дипломатическото представителство ЦИК е дала разрешение за откриване на изборния ден по-късно в една секция в Тромсьо, Норвегия с оглед обстоятелството , че обществените сгради в този град се намират под специална система за охрана и тази система се отблокира по-късно, затова изборният ден трябва да започне по-късно, отколкото е предвидено в Изборния ден." Навсякъде другаде нормално протича откриването на изборния ден. Във всички секции поне до момента в ЦИК не са постъпвали сигнали, че не е открит", каза още Андреев, цитиран от "Фокус".

Гражданите могат да сигнализират за нередности, които установят в действията на Секционната избирателна комисия (СИК) пред съответната Районна избирателна комисия (РИК), обясни представителят на ЦИК. Сигнали могат да се изпращат и по електронен път, изтъкна той. "В случай, че те установят други нарушения, които не са в компетентността на РИК-овете, би следвало да сигнализират органите на прокуратурата и на МВР.", допълни Андреев.

"Що се отнася до активността, първите данни ще започнат да бъдат подавани от Районните избирателни комисии към 10.00- 10.30 часа, което означава, че в Централната избирателна комисия ще постъпят като обобщена справка около 11.00 - 11.30 часа", коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай