Фандъкова разкри как да се реши политическият блокаж в София

Според нея, в политиката не винаги първият е победител

Фандъкова разкри как да се реши политическият блокаж в София | StandartNews.com

Източник: БНТ

Само с диалог, а не с призиви, може да започне работата на новия Общински съвет на столицата. В политиката е изключително важен диалогът, възможността да водиш диалог, възможността да правиш компромиси, особено когато няма мнозинство. Тези препоръки отправи в интервю за БНТ бившият кмет на София Йорданка Фандъкова.

Тя самата е работила два мандата без мнозинство на групата на ГЕРБ-СДС и припомни как се е случвало това. "Особено в последния мандат получавахме често подкрепа от групата на патриотите. Нямахме официално споразумение, но пък договаряхме тази подкрепа и това никак не беше лесно. Лично съм водила тези разговори, защото кмета е този, който има отговорността да си осигури мнозинството, така че да може да работи за града и да защитава своите решения. Не виждам сега този диалог, а чувам ултиматуми", каза Фандъкова.

Според нея, в политиката не винаги първият е победител, защото когато няма мнозинство, то тогава трябва да се търси подкрепа. По думите ѝ, в най-голямата група в Общинския съвет сякаш има някаква борба за лидерство. Тя призна, че подкрепата на ГЕРБ-СДС към Васил Терзиев за кмет на София е била решаваща и принципна.

"Те трябва да решат кой е лидерът. Защото поканите са от различните крила и различните лидери. Първо г-н Терзиев покани партийните лидери, след това групата на ПП-ДБ-СС поканиха общински съветници, след това малките партии поканиха други. Виждате ли нещо, което да даде на хората яснотата кой какви принципи изповядва и какви цели иска да постигне", попита Фандъкова. И обясни, че най-лесното би било да се вземе пример от модела на държавното управление. Но не бива механично да се пренася от едното към другото.

Съвети не давам, но ще дам един несъвет - не съветвам никого да прави пиар с криза с отпадъци, особено кмет и общински съветници, защото това се връща като бумеранг. Това е чувствителна тема, предупреди още Фандъкова. Коментарът и бе по повод на това, че на 2 януари от Столична община съобщиха, че заводът за третиране на отпадъци не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 3 години, ако не се вземат спешни мерки.

По думите й в темата за боклука няма нищо тревожно. Тревожно е само поведението и това че безотговорно е да заплашваш хората с криза, която евентуално би дошла след три години, каза още тя. Според нея темата с отпадъците е ключова за всеки град, а за София е тема на сигурността на града. Започнах работа като кмет с балите на площадките, това беше ужасяваща криза със затворени депа. Но никога не съм си позволила да плаша хората, работата на кмета е да намира решения, а хората да бъдат възможно най-спокойни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай