Ердуан Мехмед: Спортна зала и нова забавачка в Куклен

Ще привлека инвеститори в общината, имам програма за това, казва д-р инж. Ердуан Сали Мехмед, кандидат на ДПС за кмет

Ердуан Мехмед: Спортна зала и нова забавачка в Куклен | StandartNews.com

Ще привлека инвеститори в общината, имам програма за това, казва в специално интервю за "Стандарт" д-р инж. Ердуан Сали Мехмед, кандидат на ДПС за кмет на Куклен

Куклен е в сърцето ми

Общината и кабинетът ми ще са винаги отворени за хората

- Г-н Мехмед, защо един човек, който от години се занимава с бизнес, има кариера в голямо предприятие като КЦМ АД Пловдив решава да влезе в политиката и да се кандидатира за кмет?

- Най-важните неща за успешното производство и развитието на бизнеса са доброто планиране, доверието и партньорите. В години разбрах, че това са и трите стълба на местното самоуправление. За да се развива ускорено една община, тя трябва да има реалистична стратегия с програми и срокове. Партньори за реализацията им в лицето на местния бизнес, администрацията и държавата. И, разбира се, доверието на гражданите. 

С опита си досега съм доказал, че мога да нося отговорност, знам как да формирам качествени екипи и да решавам проблеми. Куклен има нужда от ново начало.

- Но всички казват, че политиката е мръсна игра. Не се ли страхувате от удари под кръста, особено в последните дни на кампанията?

- Като общински съветник в Куклен познавам отлично проблемите на общината и това бе една от причините да се кандидатирам за кмет - имам конкретните решения. Хората ме познават. Моето име, опита и експертизата ми, са гаранцията, че няма да ги предам. Кампанията ми бе изцяло позитивна - от врата на врата, лице в лице с хората. Чух всеки проблем, който жителите на общината назоваха пред мен в зависимост от начина си на живот и представата си за качествена градска среда.
Ние сме хора със сърца и когато говорим, говорим истински. Ние можем да плачем, да се смеем, но когато сме пред хората, трябва да имаме доблестта да ги гледаме в очите. Това е най-важното и най-ценното.

- Кои са основните проблеми на Куклен?

- Основните приоритетни области, по които са необходими спешни действия са: икономическото развитие, подобряване инфраструктура и благоустройство, повишаване на жизнената среда и стандарта на живот. С моя екип имаме програма за решаването им. 

Най-важното за Куклен е създаването на благоприятна среда, която да привлече инвеститори в общината. Това ще създаде работни места с добавена стойност, ще осигури икономически растеж и ще създаде условия младите хора да остават в Куклен. 

- Как ще привлечете инвеститори?

- С подходяща общинска политика – предоставяне на свободни общински имоти, преференциални такси за общински услуги, оказване на пълно съдействие от служителите в общинска администрация в хода на прединвестиционния и инвестиционния процес.

В Куклен има потенциал да се разгърне публично-частно-гражданско партньорство - община, бизнес, наука и граждански организации заедно да работят за бъдещето на общината. Специфичните особености на региона, потенциалът за иновации на бизнеса, академичните среди и капацитетът на публичните институции могат да стимулират политики за растеж.

Инвестициите в малките населени места са основен приоритет на ДПС. Както вече обяви председателят Мустафа Карадайъ, Движението поема два ангажимента. Първият е създаването на специален фонд за общински проекти в държавния бюджет. Целта е в него да бъдат вложени поне 1 милиард лева, специално за малките общини. 

Вторият ангажимент е промяна в Закона за насърчаване на инвестициите, с която общинските съвети да могат да издават специални сертификати за местни инвеститори клас А и клас Б. 

- Готов ли сте с проекти за национално и  европейско финансиране в Куклен и в кои области са те?

- Да, с екипа ми сме готови. Амбицията ни е реализирането на големи инфраструктурни и социални проекти, които ще променят изцяло облика на град Куклен. Предвидили сме инвестиции в спортна зала, нова детска ясла, нова детска градина. Всичко това е възможно да се случи с европейско финансиране, като проектите да бъдат разработени по европейски програми. 

Имаме капацитет и знаем как да направим това!

Целта на ДПС е да участва с експертизата и опита си в управлението на тези проекти.
ДПС е партията, която приоритетно се грижи за развитието на малките общини, на малките населени места. 

Правим това в жива връзка с хората и в тясно сътрудничество с експертите на Движението в Парламентарната група на ДПС и в партията. Нашата основна задача е увеличаване на общественото благосъстояние и поставяне на обществения интерес над частните интереси.

- "Време е за ново начало" е предизборният слоган на ДПС. Какво ще бъде новото начало в Куклен?

- С моя екип ще разработим проекти, свързани с модернизация на образователната, спортната и културната инфраструктура в общината. Куклен има нужда от подобряване на пътната и улична инфраструктура, от енергийно обновяване на административни сгради. Ще се съсредоточим върху проекти, свързани с въвеждане на мерки за енергийна ефективност и развитие на човешките ресурси.

- Качественият и навременен транспорт остава проблем за Куклен. Как ще подобрите свързаността на общината?

- Нова и подобрена транспортна услуга в полза на гражданите на община Куклен е наш основен приоритет. Проблемът с обществения транспорт е един от изключително наболелите въпроси за хората в общината. Ще се стремим да осигурим пътувания с честота и точност, за да удовлетворим нуждите на гражданите.

- Като част от богатата на културно-историческо наследство Пловдив-област, Куклен има потенциал за развитие на туризма. Какво предвиждате?

- Природното богатство е визитка на Куклен. Развиването на туристическия сектор е другият наш основен приоритет. Тук първата ни стъпка ще е изграждане на вътрешна пътна мрежа между общинския център, петте села към него и лесопарк Родопи. Той е уникален. В него има два забележителни манастира и над 150 религиозни обекта. Превръщане на обектите от този парк в привлекателна туристическа атракция е главната ни цел. Куклен може да стане дестинация и за поклоннически туризъм. Базата съществува - на територията на общината има 9 хотела с общо над 700 легла. 

Куклен е община с богато културно многообразие. Затова искаме да надградим традиционния Куклен фест, който привлича хиляди гости от цялата страна. И да го превърнем в мултикултурен фестивал, в който на една маса сядат хора от различни култури, произход и вярвания. А на сцените се представя фолклорното богатство на различните етноси. Това може да стане емблема на общината ни.

- Какво в работата на общинската администрация в Куклен ще промените?

- Куклен е в сърцето ми. Гласът на всеки наш съгражданин ще бъде чут. Това е най-вярната преценка какво трябва да бъде направено.

Общината ще бъде винаги отворена за хората и представителите на бизнеса. Вратата на кабинета ми - също. 

Местната власт е най-близо до хората. Тя решава всекидневните проблеми на гражданите. От нея зависи средата, в която живеем - нашият дом, нашата болница, нашето училище, нашата улица. 
Всеки в общинската администрация, който всеотдайно работи в услуга на хората и бизнеса, който подготвя проекти, променящи облика на Куклен, има място в кметството. 
Работата в общинска администрация е нелека, изпълнена с редица отговорности, но винаги в полза на обществото. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай