Вторник,

ЕП одобри докладите на Мария Габриел

От: Администратор -
A
A
A

С близо 90% „За" от гласувалите, членовете на Европейския парламент одобриха деветте доклада на зам.-председателя на Групата на ЕНП Мария Габриел относно прилагането на споразуменията за премахване на визите между ЕС и 9 трети страни. Визовите споразумения се отнасят за Доминика, Гренада, Сейнт Лусия, Сейнт Винсънт и Гренадини, Тринидад и Тобаго, Самоа, Тимор, Вануату и Обединените арабски емирства.

След гласуването Мария Габриел насърчи бързото прилагане на споразуменията, които са в полза за гражданите на ЕС и гражданите на съответните трети страни. „Те имат голяма практическа стойност и потенциал да допринесат за значителни икономически ползи, за развитието на туризма, за насърчаване на търговията и отваряне на нови възможности за инвеститори и предприемачи. Конкретно за Обединените арабски емирства Европейският съюз е най-големият търговски партньор и споразумението има капацитет да засили още повече икономическите връзки", заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Според нея има и политическа значимост на визовите споразумения. Защото премахването на визите е средство за по-нататъшно задълбочаване на политическите и институционални отношения на ЕС с тези 9 страни и възможност за справяне с проблеми от общ интерес, както и за сближаване на хората.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички