ДПС с ново ръководство и голяма цел

България - лидер на Балканите

ДПС с ново ръководство и голяма цел | StandartNews.com

България - лидер на Балканите. Това е голямата цел, която ДПС си постави с ХІ Национална конференция. Изпълнението й започва със създаването на национална доктрина „Бъдещето на България са българските граждани!“. И преминава през инвестиции в здравеопазване, образование, социална политика, развитие на селското стопанство. Също така, през Общинска инвестиционна програма, която да развива и малките населени места.

Приоритетите на ДПС бяха очертани в доклада на конференцията, прочетен от лидера на европейските либерали Илхан Кючюк. В него ДПС се ангажира да работи за нова енергийна стратегия, нова Стратегия за селското стопанство, за Отбранителна доктрина на ЕС и европейски сили за сигурност.

ВИЖ ОЩЕ: ДПС предложи доктрина за бъдещето на България

Сред основните приоритети на партията е развитието и бъдещето на младите хора у нас. 

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров водят партията

Работа за хората ще е водещият приоритет на новото начало в ДПС. Заявката бе дадена още с мотото на конференцията "Новото начало - заедно с хората" и бе потвърдена с ангажиментите на партията в доклада на форума. Той, както посочи почетният председател Ахмед Доган още през ноември 2023 г., изведе пред скоби главния приоритет: преодоляването на демографската криза и рязко повишаване на стандарта на живот на българите.

ВИЖ ОЩЕ: Официално! ДПС избра новото ръководство

Символ на новото начало в ДПС са двамата председатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които бяха избрани начело на партията на закрито заседание на форума. 

Предложението направи Ахмед Доган на 3 януари, като днес поиска гласуването да е анблок, за да показва единството на ДПС. Съпредседателството по дефиниция е контрапункт на едноличните решения, затова означава дебат в колективните органи на всяка организация и взимане на общи решения, заяви д-р Доган в специалното си обръщение към депесарите, прочетено от зам.-председателя на групата "Обнови Европа" в Европарламента Искра Михайлова.

Не случайно Делян Пеевски, Джевдет Чакъров и Мустафа Карадайъ седяха един до друг на първия ред на конференцията. Знак, че с избора на етнически българин за лидер историческата трансформация на ДПС е приключила, бе самото посрещане с овации на Пеевски в залата. Делегатите се изправиха на крака, ръкопляскаха и скандираха "ДПС".

ВИЖ ОЩЕ: Конференцията на ДПС посреща Пеевски с овации СНИМКИ

Предупреждението на Доган

Фундаментален анализ на геополитическата обстановка, бъдещето на НАТО и Европа направи д-р Доган в приветствието си към конференцията. 

ВИЖ ОЩЕ: Доган с ключово послание за НАТО и изборите. Предупреждението!

"Живеем в сложно, много динамично и непредвидимо геополитическо време… НАТО, ООН и всички други ангажирани международни институции, все още не могат да намерят нужните преговорни инструменти за спиране на войните в Украйна и Близкия изток. Всеки ден сме свидетели на многобройни човешки жертви, включително и деца, които напускат живота без да са наясно с каквото и да е обяснение за това, което им се случва", заяви Ахмед Доган, определяйки и двете войни като братоубийствени.

Европа трябва да преосмисли ролята си на „втора цигулка“ в колективната ни сигурност и да направи адекватни на геополитическите реалности инвестиции в собствената си способност за отбрана, подчерта Доган. И дава категорична прогноза: "Във всички случаи сигурно ще има и нов прочит на Северно-атлантическия договор". 
В обръщението си почетният председател се спря на три основни теми: евентуални промени в НАТО, предизвикателствата, свързани с евроизборите и смисъла на избора на двама съпредседатели.

Почетният председател на ДПС се обяви против предсрочни избори, които за мнозина анализатори изглеждат много вероятни на фона на скандалите в слобката.  "Вашата задача е да разширите периферията, да покажете тежестта и престижа на ДПС на фона на властовите недоразумения и „ротации" на управляващите. Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1" може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици.", категоричен бе Доган.

Рестарт на структурите

Рестарт на структурите на ДПС е в ход. Тежкото им състояние и тяхното откъсване от хората бе още веднъж подчертано на конференцията от доайена Юнал Лютфи, който откри високия форум със слово, което не спести проблемите и посочи очакванията на депесарите към новото ръководство.

ВИЖ ОЩЕ: Юнал Лютфи: ДПС стана двигател за консенсус

Той се спря на нарушената връзка между структурите и хората и посочи, че основната цел на ДПС е да възстановяване на изгубеното доверие. Има структури, които с години са капсулирани и очакваме новото ръководство да промени това, заяви Лютфи. Минути по-късно словото на Доган прозвуча безжалостно. 

"ДПС има нужда да съживи и активира модела си на работа с реалните хора и местните партийни структури, както и в решаването на нововъзникващите проблеми на хората от местната власт.

Ако този постоянен ангажимент към нашите избиратели не се превърне в приоритет за ДПС, перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна!", заяви почетният председател.

Над 900 делегати, плеяда гости

Над 900 делегати от страната се събраха в Интер експо център за висшия форум на ДПС, който под мотото "Новото начало - Заедно с хората" начерта вектора на партията в новите национални и геополитически реалности. 

Специални гости на ДПС бяха зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и зам.-председателят на парламентарната група на Борисовата партия Теменужка Петкова, Драгомир Стойнев, член на Националния съвет на БСП, председателят на БЗНС Димитър Петков, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. Симеон Сакскобургготски изпрати писмо, в което изтъкна заслугите на Движението. 
На първия ред сред гостите бяха президентът на Либералния интернационал Хакима Ал Хаите и легендата сред европейските либерали Греъм Уотсън. Форумът бе уважен от мощна делегация от Турция и още по-внушителна от Европа. Събитието уважиха много посланици, сред които на Туриця Айлийн Секизкьок, на Азербайджан - Хюсейн Хюсейнов и на Мароко - Закия Ал Мидауи.


Ердоган: ДПС е крайъгълен камък

Специално послание към Конференцията на ДПС изпрати турският президент Реджеп Ердоган. Той се включи с видеообръщение. 

ВИЖ ОЩЕ: Ердоган поздрави ДПС. Много силни думи за България

България е съюзник и надежден приятел на Турция, каза президентът и поздрави ДПС за работата и сътрудничеството. Пожела успех на всички негови събратя, които ще заемат постове на различни нива в партията и по-специално на съпредседателите.

Ердоган заяви, че за него укрепването на турско-българските отношения е от особено значение. "Стремим се да подобрим отношенията си във всички области. Вярвам, че това е в интерес на двете страни", каза президентът на Турция. Изрази задоволство, че ДПС е един от крайъгълните камъни на българската държавна политика и демокрация.

"Движението има принос не само за сътрудничеството между Турция и България, но и е постигнало и значително успехи в защитата на нашите сънародници. Вярвам, че новоизбраните кадри ще продължат своята политическа дейност с това си разбиране, с пълно единство и солидарност и с по-приобщаващ и всобхватен подход, като дадат приоритет на очакванията на избирателите", каза Ердоган.

ГЕРБ похвали кадрите, БСП - ролята на системните партии

Първото приветствие към делегатите на конференцията на ДПС от гостите беше на ГЕРБ, представено от зам.-председателя в партията Даниел Митов. Той поздрави партията за грижите за развитието на кадрите й, тъй като от това зависят качеството на законодателния процес и еволюцията на демокрацията.

"През последните три години качеството пострада сериозно. Наложи се да обясняваме основни принципи на демокрацията на революционери-любители и политици-мераклии", заяви Митов.

ВИЖ ОЩЕ: Конференцията на ДПС! Ново начало и работа за хората

Според него военната агресия на Русия в Украйна увеличава необходимостта от сътрудничество между консервативни и либерални партии. ГЕРБ е част от дясно-консервативното семейството на Европейската народна партия (ЕНП), а ДПС - от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

В приветствието си към делегатите на Националната конференция на ДПС Драгомир Стойнев, член на Националния съвет на БСП, отчете, че е по-важно от всякога системните партии да са водещи в управлението на страната, защото са гарант за благоденствието на нацията и развитието на икономиката. През последните години проектният принцип в политиката донесе щети, които всички виждаме, каза Стойнев посочи, че стабилността в политиката не означава липса на промяна.

Сакскобургготски със спомен за Доган

В приветствие до ДПС Симеон Сакскобургготски нарече формацията градивен и предвидим партньор. Посочи, че си спомня за дългите коалиционни съвети с Ахмед Доган и Сергей Станишев, които обаче са били изключително продуктивни за държавата.

ВИЖ ОЩЕ: Симеон Сакскобургготски изтъкна заслугите на ДПС

Търсехме компромисните решения на съвместното ни управление и водени от интересите на държавата. Благодарение на общите ни усилия с постоянство, диалог и умереност България беше приета в НАТО и в Европейския съюз, посочи Сакскобургготски. 

Какво следва?

ДПС влиза в нов режим. За последната година Делян Пеевски доказа, че е биткаджия и бачкатор. В последната седмица всички разбраха, че нито един опит за удар по партията няма да бъде преглътнат. На всяка атака ще отговаря остро лично той. Работният му ритъм пък е 24/7. Срещите му с ръководствата на структурите тепърва започват и някои от тях ще бъдат прекалено трудни за местни величия. Работа за хората е единственото изискване на Пеевски - и в парламента, и в страната. ДПС вече доказа, че е партията, която умее да го прави най-добре.  
 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай