ДАНС ще може да формира неправителствени организации

ДАНС ще може да формира неправителствени организации | StandartNews.com

София. ДАНС ще може да формира фондации, граждански сдружения и фирми. Това е предвидено в промени в правилника на агенцията, които са били одобрени от правителството на закрито заседание тази седмица, съобщи в. "24 часа".

Агентите под прикритие ще имат право да ползват фалшиви лични документи, а останалите държавни и общински органи ще им фабрикуват актове за раждане, дипломи, свидетелства за брак и пр. Фалшивите документи трябва да се унищожават, след като е приключила мисията на агента, те няма да могат да ги ползват извън нуждите си по изпълнение на задачата, за която са издадени. Предвижда се ДАНС да има регистър на всички ползвани самоличности.

Такива агенти могат да бъдат само служители на ДАНС, сформирани в специално звено, което ще е замаскирано под друго име. Разходите на агенцията по поддръжка на служителите под прикритие ще присъстват в отчетите като "текущи". Тези служители ще могат да се ползват при лов на шпиони, разследване на корупция, финансови престъпления, политически безредици и пр., които са предвидени в закона за ДАНС. Агентите ще се дават "под наем" и на чужди партньорски служби.

Агенцията вече ще се ползва и с разследващи агенти, които ще работят по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс, става ясно от поправките в правилника на ДАНС, одобрени от правителството. Те ще работят съвместно с прокуратурата и указанията на прокурора ще са задължителни за тях. Всъщност те ще са хората, които бяха прехвърлени в ДАНС от закритата НСБОП. Те ще имат право да арестуват или да призовават хора на разпит. Ще могат да канят на разговор и по телефон, факс или телекс.

Новите правила вдигат тавана за парични възнаграждения на агентите за добре свършена работа по решение на председателя на ДАНС. Досега те бяха в размер не по-голям от най-ниската заплата в звеното, в което работят, а с новите правила сумата може да стига заплатата на шефа на съответното звено.

Промените в правилника на агенцията предвиждат и назначаването на трети заместник-председател на ДАНС. До този момент шефът на агенцията Владимир Писанчев има двама - неуспелият конкурент за началник Недялко Недялков и прокурорката на печатницата за бюлетини в Костинброд Ваня Стефанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай