ЦИК притиска зам.-министъра с машините: Къде е флашката?

Не участваме в заговор срещу устройствата за гласуване, каза Камелия Нейкова

ЦИК притиска зам.-министъра с машините: Къде е флашката? | StandartNews.com

Източник: БНТ

ЦИК категорично не участва в никакъв заговор или активно мероприятие против машините, както се тиражира. Това заяви в "Панорама" председателят на комисията Камелия Нейкова. Тя потвърди, че на балотажа в неделя ще има машини.

Председателят на ЦИК заяви, че комисията не е нарушила Изборния кодекс с премахването на устройствата на 29 октомври, но призна, че за втория тур е взето прибързано решение. Категорична е, че над нея не е упражняван политически натиск.

"ЦИК, както стана ясно от решението на ВАС, правилно и законосъобразно не е позволила машинното гласуване на 29-и, тъй като към онзи момент нямаше решение за удостоверяване на съответствието. Освен липсата на решение, подписано от министъра на електронното управление, взехме предвид и справката от ДАНС".

 

На последните избори за парламент на 2 април решението за удостоверяване на машините е било подписано от тогавашния министър на електронното управление Георги Тодоров, посочи Нейкова. Тя обаче си спомня и за един случай на по-предишни избори, в който министър е делегирал тези права на заместника си.

Нейкова посочи, че на председателския съвет в НС на 26 октомври самият министър на електронното управление Александър Йоловски е заявил, че няма да подпише решението за съотвествие, защото смята, че процедурата е опорочена.

"На председателския съвет в НС министърът на е-управлението заяви, че процедурата по удостоверяване на съответствието няма да бъде завършена и той няма да подпише това решение, тъй като в началото на деня е изискал обяснение от своя заместник и според него процедурата е била опорочена".

При тези обстоятелства ЦИК не е могла да остави настрана справката на ДАНС, защото в нея пишело, че е имало разпореждане от страна на зам.-министъра да повтори довереното изглаждане на изходния (хеш) код, обясни Нейкова.

"Това е процедура на ЦИК, а МЕУ осигурява единствено защитената среда, в която да се извърши. В доклада, въз основа на който се издава решението за съотвествие, не се посочва и дума за извършване на такава допълнителна прцедура. В справката на ДАНС се сочи, че присъстващите лица са обърнали внимание на зам.-министъра, че това е неправомерно и въпреки всичко той е заснел с личния си телефон всички стъпки и е записал това на флаш памет. Къде е тази флаш памет", попита тя.

Председателят на ЦИК потвърди, че софтуерът, който се използва след процедурата за доверено изграждане се подписва с ключ, който се държи единствено от трима членове на комисията.

"Ключът е създаден с парола, генерирана от трима различни членове на ЦИК. След една нормално проведена процедура по удостоверяване трябва да се предостави на изпълнителя "Сиела Норма", за да бъде инсталиран на машините за гласуване. Машините в склада се отключват преди това, за да може да се инсталира новият софтуер. Не знам какво би могло да се случи, ако тази флаш памет беше попаднала в нечии ръце".

Припомни случай отпреди година, когато отново преди избори се породи напрежение с появата на 200 машини-фантоми, за които така и не е станало ясно чия собственост са.

"Така или иначе процедурата е опорочена според министъра на е-управлението", каза отново тя.

Камелия Нейкова призна, че при наличието на машини на 29 октомври нямаше да има толкова недействителни бюлетини. Не се ангажира с мнение относно поисканото по-рано тази вечер освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай