Човек на Радев скочи: Карат го да наруши Конституцията!

Никой не може да каже какво следва, ако президентът откаже да подпише указа за министрите

Човек на Радев скочи: Карат го да наруши Конституцията! | StandartNews.com

Източник: бТВ

Участието на една или няколко нови партии в избори ще размести политическите пластове. Това прогнозира пред бТВ бившият председател на Стратегическия съвет на президента Румен Радев - Александър Маринов.

Могат да се появят хора, които са известни на обществеността и да влязат в парламента. Дори малка формация може да прескочи бариерата, очаква той. Даде пример с новоучредената формация на Кузман Илиев, с която обаче отрече самият той да има нещо общо.

Маринов бе първият, който още миналата година заговори за политически проект около президента, готвен на базата на инициативния комитет за издигането му за втория мандат. Впоследствие стана ясно, че марката "Трети март" е запазена в патентното ведомство, макар други действия още да не са последвали.

Проектът около президента още не се задава, обяви проф. Маринов.

"Комедия от грешки" вещае новата конституционна уредба за служебните кабинети, можем само да гадаем какво ще направи президентът, коментира той. Не се появи обещаният закон, който да уреди материята, и Радев ще кара по "домовата книга" за служебен премиер. Някои ще откажат, други ще приемат, каза още съветникът.

Някои конституционалисти например казват, че не е задължително, ако бъде избран за служебен премиер, председателят на парламента да напусне Народното събрание, посочи той. Не е ясно и може ли същевременно да е част от листите на предсрочните избори.

Дума срещу дума на специалистите - не е разписано, обобщи Маринов и се зачуди дали всичко ще се жали в Конституционния съд.

Никой не може да каже какво следва, ако президентът откаже да подпише указа за министрите, нито ако всички възможни да бъдат посочени за служебен премиер откажат. Поставят президента на ръба на нарушаване на Конституцията, възмутен е бившият съветник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай