Буруджиева видя как отиваме на предсрочни избори

Чисто политическите процеси и логика говорят за избори след европейските

Буруджиева видя как отиваме на предсрочни избори | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия, архив

Като "абсолютно непреодолими" определи предсрочните избори политологът доц. Татяна Буруджиева.

"В момента присъстваме на битка за интерпретацията на това кой ще е виновен, за да се стигне до избори. Има поне два електората, които с голямо удоволствие ще отидат на избори. Това са избирателите на ГЕРБ и на "Възраждане", каза Буруджиева в интервю за БНР.

Прогнозируемият резултат е, че по-скоро ще се повтори структурата на Народното събрание като субекти, но с доста по-различна големина на парламентарните групи. Няма логика ГЕРБ да се притеснява от избори. Отлагането на изборите за тях е по-голяма електорална щета.

Чисто политическите процеси и логика говорят за избори след европейските. На европейските се виждат ядрата на партиите. Тогава могат да се оценят тенденциите в електоралното представяне. Ще има големи проблеми пред ротацията и тя е под въпрос, посочи още доц. Буруджиева.

"В момента присъстваме на преговори, които са обречени, ако едната страна не отстъпи. Ситуацията, в която се намираха двете партии при съставянето на правителство, беше различна. ГЕРБ бяха в изолация. Сега определено не е така. Раздорът не е заради ДПС", отбеляза тя.

"Когато превъртиш до такава степен ситуацията на едни преговори, на практика отваряш вратата да влезе и нов играч и да се поставят нови условия. Ситуацията се променя изцяло и не е учудващо, че се намесват нови сибукти в тези преговори", обясни политоложката.

Всичко започна с идеята да се парцелира властта, напомни доц. Буруджиева.

"На кой да са регулаторите, на кой да е съдебната система, на кой да е изпълнителната власт, на кой да е местната и т.н. Този разговор обаче е по-дълъг, отколкото времето за преговори.

За да заработи една съдебна реформа, трябва време. Това е цел за няколко години. А в същото време като възможности да работят заедно, нещата изглеждат силно изчерпани. Възможно е да се разберат да удължат с още някой месец живота на това правителство, но не мога да си представя, че есента този въпрос няма да избухне с нова сила.

Никой обаче няма да каже, че иска избори".

Доц. Буруджиева смята, че дори да се разберат и ротацията да се случи, това не може да издържи дълго.

"Есента отиваме на предсрочни избори. Но начинът, по който се обърнаха преговорите, може да доведе и до избори две в едно. Избирателите се оглеждат за възможността да се отърват от това постоянно въртене в скандали и разправии. Усещането е, че всъщност няма управление".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Кирил
преди 1 месец

78% от мъжете биха искали да подобрят сексуалния си живот, ако сте сред тях, трябва да опитате това:--- https://use.my/man

Откажи