Борисов с голямо признание за манастирите в България

Политикът присъства на освещаване на възстановената трапезария в Пещерския манастир

Борисов с голямо признание за манастирите в България | StandartNews.com

Горд съм от това колко манастири възстановихме. Най се гордея с манастира "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали. Три пъти са го рушили. Там построихме чисто нов манастир. Красота! Горд съм с Разград, "Св. Борис Покръстител", с храма в Тервел. Уникални неща! Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред свещеници в Пещерския манастир, разположен близо до гр. Земен.

И добави: Даже села, в които няма един християнин, направихме църкви по 20 метра. И там хората, мюсюлманите се грижат, ама няма попове. Затова направихме семинарията в Пловдив - да можете да обучите. Църкви има, а поп няма.

А игуменът на Гложенския манастир Никанор вметна, че самите манастири не разполагат с независими бюджети и разчитат на спомоществователството на дарители.

Монахът му посочи, че имат желание да бъде възстановена и главната сграда на манастира край Земен, която се нуждае от 800 000 лева. "Ще вкараме монахини, но ни трябва някое рамо", сподели Никанор и допълни: "Ако е за мене, добре. Ама аз го искам за хората".

"Добре, дедо, опасен си", съгласи се с усмивка Борисов.

Политикът присъства на освещаване на възстановената трапезария в Пещерския манастир. Преди да обиколи обновеното крило на храма, Борисов запали свещ за здраве и остави своята лепта.

"Тука колко манастири възстановихме", заяви той, а отец Никанор му припомни кои храмове са възвърнали своя блясък благодарение на средствата, предоставени по време на управлението на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай