Борисов привика Денков и Габриел! Какво става с Австрия и Шенген?

Ако Австрия промени отношението си към това, което вече е приела, влизаме в съвсем друга дискусия

Борисов привика Денков и Габриел! Какво става с Австрия и Шенген? | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

В преговорите от седмици насам Австрия нееднократно е давала знак, че е съгласна на отваряне на въздушните и морски граници. Това, което се решава към момента, е как да се формулира решението, свързано със сухопътните граници. Не очакваме промяна в тази позиция. Защото, ако Австрия промени отношението си към това, което вече е приела, влизаме в съвсем друга дискусия. Аз не очаквам това да се случи. Така премиерът Николай Денков коментира темата за австрийското „да” на приемането на България в Шенген по море и въздух.

В Народното събрание се проведе среща с председателя на Комисията по външни работи Бойко Борисов, на която присъстваха премиерът Николай Денков, външният министър Мария Габриел и министърът на финансите Асен Василев.

„Влизането в Шенген се осъществява с отварянето на въздушните и морските граници. Шенген е важна информационна система, до която достъп получават държавите, ползващи се с доверие, че няма да злоупотребят с нея. По отношение на сухопътните граници – ситуацията в Европа в момента е особена. Това показва, че ние се намираме в извънредна ситуация – отварят врата за Шенген и, когато се успокои мигрантската вълна, когато започнат да падат поставените граници между другите европейски държави, тогава ще е най-подходящият момент да падне границата и за нас”, обясни министър-председателят.

Той допълни, че процедурата по прием в Шенгенското пространство ие еднаква за всички страни и самата Австрия също е преминала през нея.

За нас присъединяването към Шенген е устойчив, дългосрочен ангажимент на България да продължи, както е казано в доклада на Европейската комисия, да охранява надеждно външните граници на Европейския съюз и да има стабилна система за управление на границите, каза Мария Габриел.

Тя допълни, че преговорите не са завършили, преговорният процес е деликатен. „Аз искам и в този момент да благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продължаваме в много конструктивен дух да изчистваме и последните детайли, защото всички смятаме, че имаме една цел – България и Румъния въз основа на резултатите и това, което са заслужили, а именно – присъединяването към Шенгенското пространство, да го отчитат и в следващите си стъпки и съвместна работа не само с колегите от Австрия, но и с колегите от всички страни членки от Шенгенското пространство“, допълни Габриел.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай