Българските БТР-и стигнаха в Украйна, ето колко струва изпращането им

Говори министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Българските БТР-и стигнаха в Украйна, ето колко струва изпращането им | StandartNews.com

Източник: Тодор Тагарев/Фейсбук

170 хил. струва изпращането на първите БТР-и за Украйна, които вече са пристигнали в страната. Това заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на пресконференция в МО, предаде репортер на БГНЕС.

Той представи процеса по изпращане на българските БТР-и на Украйна, като припомни, че на 20 ноември МС одобри споразуменията с Киев.

"Споразумението беше ратифицирано на 22-ри ноември. Законът е обнародван на 2-ри януари", каза министърът.

На 24 януари 2024 г. е издадена заповед за превозването на бойните машини, а пет дни по-късно, 29 януари, е започнала операцията по изпращане на машините, като първият ешелон от 30 вагона е тръгнал на 7 март.

240 военни са участвали в операцията. Министър Тагарев награди за организирането на логистика и транспортиране на бронираната транспортна техника Бисер Минчев, зам.-министър на транспорта, Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната, Ивелина Дундакова, зам.-министър на вътрешните работи и военнослужещи.

Тодоров Тагарев каза още, че решението дали ще остане на настоящия си пост ще бъде взето от политическите сили. Той изрази надежда "който и да е министър на отбраната" да получи парламентарна подкрепа.

Тагарев увери, че радарите за изтребителите за F-16 ще пристигнат навреме, като отбеляза, че настоящите модернизирани български системи от съветската епоха също могат да бъдат използвани, уточнява БГНЕС.

МО продължава да работи по подготовката на инфраструктурата на авиобаза "Граф Игнатиево".

Запитан дали има възможност за нова допълнителна военна помощ на Украйна, Тагарев каза, че има решения, които все още са отворени.

Относно придобиването на американските бойни машини "Страйкър", министърът има уверението на ръководството на завода ТЕРЕМ, че всички необходими действия по подготовка на инфраструктурата ще бъдат завършени в срок

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
Мръсна
преди 1 месец

Усраино+краварска подлога тагаренко да пукнеш !

Откажи
Боян
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи
Жалки
преди 1 месец

ЕСгейци у.рете!!! ВЪН ОТ ТАЗИ КОЧИНА И ЗА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВНОСТ!!!

Откажи
fsg
преди 1 месец

СЛАВА УКРАЙНА...ПУТИН В АДА..СВОБОДА ЗА РУСИЯ@@!!

Откажи
312Е1
преди 1 месец

МАЧКАЙТЕ БЛЯДОВЕТЕ!@

Откажи
Ха хахаха
преди 1 месец

Ей сега им разказахме играта на руснаците ! Уууу край на големите политики, ей това им трябваше на уууукраинците. Само това им липсваше. Срам и позор за нашите управници. Цял свят разбра колко ни е себеуважението !

Откажи