АПАРТАМЕНТГЕЙТ 2: Двама в отпуск, Панов вири нос /ОБЗОР/

Скандалът удари и министърът на туризма Николина Ангелкова

АПАРТАМЕНТГЕЙТ 2: Двама в отпуск, Панов вири нос /ОБЗОР/ | StandartNews.com
Скандалът удари и министърът на туризма Николина Ангелкова

Две ключови лица от съдебната система временно се оттеглиха от постовете си, а един висш магистрат продължава да си вири носа. Това е резултатът от втората вълна на Апартаментгейт 2. Първата - с евтините жилища на властта от фирма "Артекс", взе 4 глави: на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и на енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, а Цветан Цветанов бе принуден на напусне парламента. Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев и шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов, който е и зам.-главен прокурор, излизат в отпуск, когато текат проверките за имотите им. Председателят на ВКС Лозан Панов отказа да се оттегли, защото щял да се прецака.

Борисов: Оставки или дълъг отпуск!

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев и шефа на Национална следствена служба Борислав Сарафов да подадат оставки или да се оттеглят в дълъг отпуск, призова рано сутринта премиерът Бойко Борисов без да назовава имената им. Повод бе продължаването на апартаментния скандал - този път в полето на съдебната система. Борисов посочи четирите оставки на хора от ГЕРБ във властта като пример как се носи морална отговорност. И заяви: "Но понеже има и хора от съдебната система – но те са много чувствителни, или да подадат оставки, или да излязат в дълъг отпуск. И в КПКОНПИ, и във ВКС, и в Следствието".

Не споменавам имена неслучайно, защото са много чувствителни. Или оставки или дълъг отпуск, докато минат проверките, подчерта Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Цацаров разпореди проверки

Проверяват магистратите за данъци и конфликт на интереси

В същото време главният прокурор Сотир Цацаров проверки за имотите на Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и жената на Лозан Панов - Елисавета. Върховна касационна прокуратура ще провери дари имотите им са купени на занижени цени.

Държавното обвинение разпореди данъчна проверка на Пламен Георгиев и съпругата му, изисква нотариалния акт за придобитото от тях жилище и копие от нотариалното дело за тази сделка. Изисква от банката - ипотекарен кредитор, цялата информация по кредитирането на покупко–продажбата.

Данъчните ще правят ревизия и на сина на Борислав Сарафов. Елисавета Павлова пък ще бъде проверена как е закупила луксозното жилище от фирма "Артекс", а Лозан Панов ще се разследва за конфликт на интереси, тъй като собствениците на "Артекс" - Пламен и Весела Мирянови стават впъследствие кумове на Панови. Данъчните започват и пълна проверка на семейството

Георгиев: Ще окажа пълно съдействие

Час по късно шефът на КПКОНПИ, известна като "Антикорупция" Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск, докато текат проверките.

ВИЖ ОЩЕ: Георгиев в отпуск заради проверката

Декларирам готовност за пълно съдействие, заяви Георгиев. Винаги съм спазвал законите и в моята дейност съм се ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти, посочи той. И допълни: "Образуваната проверка е повод да се установи, че аз никога не съм извършвал каквито и да е противоправни действия".

И Сарафов се оттегли

ВИЖ ОЩЕ: И Сарафов се оттегли, само Панов се инати

Малко по-късно стана ясно, че и шефът на Следствието Борислав Сарафов излиза в отпуск, за да не пречи на проверките. Той също декларира, че ще окаже пълно съдействие.

Панов се инати, обяви се за прецакан

Така единственият, който продължава да се инати и не поема морална отговорност, не подава оставка и дори не излиза в отпуск, остава шефът на ВКС Лозан Панов.

ВИЖ ОЩЕ: Панов недосегаем: Излизам най-минатия

Нещо повече - той заяви, че ще е "най-минатия" човек, ако се оттегли от поста си, докато тече разследването за това с какви средства е закупен апартаментът, в който живее и има ли конфликт на интереси, че продавачи на жилището са бъдещите му кумове – собствениците на фирма "Артекс".

ВИЖ ОЩЕ: Камъните падат, Лозан Панов - не

Нинова в атака

Въпреки оттеглянето на Георгиев и Сарафов, БСП яхна скандала и обяви, че утре внася подписка за отстраняването на Пламен Георгиев и неговия заместник в КПКОНПИ. Излизането на Георгиев в отпуск било замитане на проблема. Нинова обаче и дума не каза за поемане на отговорност от Лозан Панов.

ВИЖ ОЩЕ: БСП с подписка за махане на Пл. Георгиев

И президентът се включи

Президентът Румен Радев свали доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, съобщават от президентството. Това е станало в сряда, след като президентът е поканил неговия заместник да изнесе доклад на предстоящото заседание на КСНС.

ВИЖ ОЩЕ: Радев свали доверието си от Пламен Георгиев

Държавният глава свика в сряда Консултативен съвет по национална сигурност на тема корупцията по високите етажи на властта. Това е четвъртият КСНС, който Румен Радев свиква от встъпването си в длъжност. И вторият беше на тема корупция и мерки за противодействие на корупцията. Заседанието на КСНС ще се проведе в понеделник.

Скандалът удари и Ангелкова

Апартаментгейт удари и министъра на туризма Николина Ангелкова. Скандалът бе насочен към нея от бившия й началник в Министерски съвет Валери Симеонов.

ВИЖ ОЩЕ: Симеонов: Борисов да си види министрите

Добре е премиерът Борисов да си огледа внимателно министрите, че и там има такива с имоти, каза по-рано днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов. И обясни, че говори за имот в София, "Овча купел", с площ от 142 кв. метра, купен за 61 хил. лв. Симеонов не спомена името на министъра, за когото говори, но посочи точния адрес, без да отчита, че това е изнасяне на лични данни. Малко по-късно се появи информацията, че министърът е Николина Ангелкова. Докато Симеонов бе в кабинета, двамата с Ангелкова влязоха в открит конфликт заради акция "Шум" по морето. Ангелкова бе против проверките за шум на Симеонов.

ВИЖ ОЩЕ: Ангелкова с три апартамента от спестявания и роднини

Апартаментът ми струва 75 000 лв. на акт 14, отговори Николина Ангелкова на летище София, минути след като се върна от визита в Испания. Тя се оказа добре подготвена - носеше в ръцете си нотариалния акт на жилището й го показа на журналистите. "Явно сме свидетели на поредните силни чувства на г-н Симеонов към мен.", каза министърката. Тя обаче призна, че не е говорила с премиера Бойко Борисов. То ще направи това, което той поиска. Чака се думата на премиера по казуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай