Вторник,

АБВ търси широк съюз за президентския вот

От: Администратор -
АБВ търси широк съюз за президентския вот
A
A
A

По време на Втората национална конференция на АБВ в зала 3 на НДК, конгресът на АБВ одобри единодушно резолюцията на партията: „За ново качество на политическия живот, за нов хоризонт пред България". Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В документа е записано, че АБВ ще преустанови участието си в изпълнителната власт и нейните представители ще се оттеглят от заеманите постове.

Конгесът на партията е одобрил и да се започнат незабавни консултации с максимално широк кръг леви, центристки и патриотични сили за издигане на кандидатура, която да е алтернатива на сегашния модел, образ и политическото поведение на президентската институция.

Втората национална конференция на ПП АБВ реши и най-висшият национален форум на партията да се преименува от „Национална конференция" на „Конгрес".

"АБВ ще търси по-широко съгласие и тогава ще говори за кандидатура за президент", коментира пред журналисти заместник-председателят на партията Ивайло Калфин.

"Не е редно да предпоставяме кандидатурите, особено тогава, когато говорим с партньори", добави още той.

Калфин посочи, че на днешната национална конференция на АБВ не се обсъжда кандидатура за държавен глава. "Президентските избори са следващата битка, иначе целта на АБВ е да бъде траен и значим фактор в политиката, което означава да присъства във всички органи на управлението", заяви вицепремиерът и социален министър в оставка, който се оттегли, след като АБВ излезе от управлението.

Относно коментара на председателя на "Движение 21" Татяна Дончева, че ако Георги Първанов се кандидатира отново за президент, "се изнасилва" Конституцията, Калфин каза, че Дончева има образен език, но той не би използвал тези думи. Конституцията е с много ясен текст, ако за някой е неясен, има начин как да си го изясни - като пита Конституционния съд, добави той, цитиран от БТА.

По повод на излизането от властта Ивайло Калфин заяви, че решението на АБВ е да бъде опозиционна партия, което не означава, че депутатите на партията ще гласуват против всяко решение, внесено от управляващите. "Когато идват добри решения следва да бъдат подкрепени", смята той.

Припомняме, че днес се състоя Втората национална конференция на партията в зала 3 на НДК. "За две години от своето учредяване партия АБВ увеличи членския си състав на 14 000 души. Имаме вече добра мрежа в местната власт - кметове, избрани с нашата подкрепа, и общински съветници. Имаме активна и успяваща в много отношения ПГ", заяви президентът (2002-2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов.

Още новини от 2-рата Национална конференция на АБВ четете  ТУК и ТУК.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички