Първанов се прицели в победа за "Дондуков" 2

Първанов се прицели в победа за "Дондуков" 2 | StandartNews.com

Ивайло Калфин е най-добрият социален министър на прехода, отчете лидерът на АБВ

За две години от своето учредяване партия АБВ увеличи членския си състав на 14 000 души.
Имаме вече добра мрежа в местната власт - кметове, избрани с нашата подкрепа, и общински съветници.
Имаме активна и успяваща в много отношения ПГ. Искам да поставя няколко актуални акцента за дискусия. Това каза в началото на словото си президентът (2002-2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов при откриването на Втората национална конференция на партията в зала 3 на НДК. И заяви: Ивайло Калфин е най-добрият социален министър на прехода.

"Може на първия тур да сме втори, но на втория със сигурност ще сме първи. Ако избирателите ни класират първи още на първия тур, няма да е лошо. Победата ще отвори пътя за цялостна дълбока промяна на политическия модел в България. Няма място да много умуване, време е за действия!", обърна се на финала в близо 50 - минутното си слово към делегатите на 2-рата национална конференция на АБВ лидерът на АБВ Георги Първанов. 

Вижте основните акценти в речта на лидера на АБВ:

Тръгваме срещу модела на ГЕРБ за президентските избори, каза Георги Първанов

Политиката на самозатваряне, на самоизолация, се отстоява с това, е така се съхранява същността на партията. Такива обединения водели до обезкръвяване на партията, че това е политическо донорство. Днес проблемът обаче не е в това някой да не ни откране идеите, а как да приобщим към тези идеи сродни организации, повече граждани. Математическият принос на отделните партньори е повече или по-малко скромен, но силата и влиянието на коалицията не се измева с механичния сбор на електоратите.

Една партия се реализира по-сериозно в коалиция. АБВ се утвърждава като естествен притегателен център на редица сродни партии, но нямаме амбиция да налагаме лидерство. Държим на равноправните отношения, не на политическото високомерие. Нашето разбиране за добра коалиционна култура предполага да определим границите на допустимия политически компромис, но не можем да очакваме партньорите да стъпят само на нашите идеи. На този етап не може да се гради хомогенна коалиция. Битката не е толкова между идеологии, а за професионализъм, морал в управлението. Въпросът за формирането на единна политическа алтернатива се явява ключов за спечелването на президентските избори тази година. Но хоризонтът на тази коалиционна политика не стига само до идната есен. Нужно ни е не временно обединение, а нов стратегически коалиционен проект. Опитаха се да ни вкаат в схема за напускането на властта заради БСП. Надявам се, че диалогът в ляво ще се рестартира, но това няма да ни отклони от търсенето на коалиционна формула в центъра.

Ние обосноваваме атернативата на третия път - без самооцелна идеологизация, без обременяване от миналото. Трети път, който да е различен от досегашната безпътица. Трети път, да, но не нов полюс - ние сме против полюсното поведение.

Следваща стъпка на нашата партия трябва да е обединение около силни кандидати за президент. Трябва да дадем ход на нова мащабна политическа инициатива и то още през този сезон. За една нова, активна роля на държавата в икономиката, високотехнологична, конкурентна, с висока производителност на труда. За добре уредена по-силна държава, но с по-малко бюроокрация.

Основна задача - спечелването на президентските избори

Основна задача на АБВ за тази година е спечелването на изборите за нов държавен глава с коалиционните ни прартньори. Тръгваме срещу модела ГЕРБ за държавен глава. Ние сме били и ще бъдем категорична алтернатива на политиката, провеждана от сегашния президент. Не бива да допускаме друг, назначен по същия начин.

В АБВ ще дадем всичко от себе си буквално от утре България да има нов президент

В АБВ ще дадем всичко от себе си буквално от утре България да има нов президент, и като политика, и като управление. Новият български президент няма да бъде фактор за борба с правителството, каквото и да е то, няма да провокира война с институциите.

Той трябва да е коректен парнтньор, да споделя отговорностите за политиките в държавата. Няма да мъти водата на премиера, на правителството, ще бъде придатък на другите власти, особено на изпълнителната. Еднополюсният модел на управление не е полезен, дори определено е вреден.

Виждаме вредите от един такъв модел, от амбицията, неистовия стремеж на ГЕРБ да узурпира цялата власт до нивото член на СЕМ. Не са готови да споделят с никого. Вече сме го видели в историята. Нужен е държавен глава, който да е партньор, но и силен коректив.

Основна е идеята за разширяване на президентските правомощия, да може пряко да свиква референдум, преодоляването на ветото му да е по-трудно от сега. Държим на президентска република, но това е дългосрочна цел, която минава през нова конституция. АБВ ще изготви нов конституционен проект. Нужен е широк, дългосрочен и експертен дебат по това какво ще е съдържа новата конституция.

Президентът - визионер и стратег

Днес ни трябва държавен глава, който да направи точния, работещия прочит на идеята за български патриотизъм, да отстоява националния интерес, да възстанови ролята на държавния глава като президент на всички български граждани, да се ангажира с проблемите на българите по света, но да е съпричастен с грижите на всички българи у нас, като гарант за политиката на етническа толерантност, но и за цялостта на страната.

АБВ не гледа на президентските избори като средство за разрешаване на вътрешнопартийни проблеми - ние и нямаме такива проблеми. Твърдя, че за левицата не е тактически печеливш поредния идеологчески сблъсък. Това е посоката, в която ни тикат нашите опоненти - разделянето на ляво и дясно. Не е добре и за президентската институция да стане заложник на поредно премерване на силите между ляво и дясно.

Би ми се искало президентът да прави външна политика, решваща проблемите на българите, външна политика с характер при отстояването на националните интереси и с хармонизирани с интересите на партньорите ни. Новият български президент ще утвърди България като незаобиколим фактор в ЕС за решаването на важни въпроси за бъдещето на Съюза, за разширяването му, за бежанците, за енергийната политика.

Изгодни отношения с Русия, отхвърляме политиката на Ердоган, но да не звучим антитурски 

Той ще възстанови добрите взаимно изгодни отношения с Русия, за рестартирането на големите енергийни проекти, за общуването на двата народа. Ще възстанови България като лидер на Балканите. Ще води активна политика за икономизацията на България. Аз имам претенцията да съм от онези политици, които тежко критикуват практиката на неоосманизма и днес, когато категорично отхвърляме политиката на Ердоган, нека не звучим антитурски. Да не допуснем огорчение у сънародниците ни турци и у съседите ни. Да не предизвикваме напрежение - управленията се сменят, народите остават - никой не може да избира съседите си.

Новият български президент ще бъде социално ангажиран. Социалният критерий трябва да се върне като основен за приеманите закони. Президентът трябва да е посредник при социални конфликти.

Да съдейства за развитието на социалния диалог. Хората в политиката и институциите имат мандатно виждане, не се простират повече от 4 години, някои мислят ден за ден. Президентът може да организира научния, управленския потенциал за дългосрочна стратегия, план за действие. Да е визионер и стратег. 

"Настоях да ви прочета просто слово, а не политически доклад - като знак, че трябва да върнем словото в
българската политики и че тези форуми трябва да са по-свободни. Националният съвет предложи на
конгреса да вземе решение за преустановяване подкрепата към правителството. Даде изключително висока
оценка за работата на Ивайло Калфин в един от най-тежките ресори. Дължим висока оценка за всички наши
представители в изпълнителната власт", каза в началото на форума Първанов. И продължи: "Тяхното непродължително участие в работата на различни властови нива показа, че АБВ наистина има висок управленски потенциал".
"Искам да подчертая достойното излизане от властта на нашите колеги, с което показахме, че властта не е самоцел", каза още Първанов.

С ГЕРБ изчерпахме голяма част от лимита още на 6-тия месец

Георги Първанов направи анализ и на отношенията на АБВ с ГЕРБ: "В отношенията с ГЕРБ преминахме през няколко етапа: на активен диалог при подготвяне на споразумението за партньорство, на пренебрежение в началото на 2015г., отсъстваше каквато и да е чуваемост. На шестия месец от управлението можем да кажем, че лимитът на възможните компромиси на АБВ в значителна част е изчерпан. Няма да приема на нас да се гледа като на пето колело в апендикс.

Били изненадани от нашето решение. Днес мога да кажа - лимитът на нашите компромиси е окончателно изчерпан. Колкото и да сме били остри в отношението по липсата на диалог и партньорство с ГЕРБ, ясно ще кажа, че не това е големият проблем, а отсъствието на ефективност в работата на кабинета".

Заложеният модел на коалиционното управление имаше
положителни неща, проблемите дойдоха от субективни причини

"Правителството е слабо, но това е само едната страна на проблема. Големият проблем е, че не се вижда потенциал, възможен обрат в политиката на кабинета и на отделните министерства. В здравеопазването кризата се задълбочава, министърът нехае. Неадекватност - с това понятие характеризирам положението там", каза още лидерът на АБВ.
И продължи: "Изгубихме шанса да бъдем енергиен център в региона. Дейността на министрите на външната работа и отбраната носи рискове за България, тя е вредна за българите в стратегически план.

Хаосът в МВР е мащабен и очевидно не е в силите на министъра да го овладее. Достатъчно ясно е, че с толкова много пробойни няма как правителството да е работещо и силно. Много пъти сме искали оставката на отделни министри. Преди повече от година поисках сериозен ремонт на кабинета в слабите му места. Някъде там по трасето обявих замразяване на партньорското споразумение. Отдавна стана ясно, че нямаме ресурси, нямаме механизъм за оздравяване на кабинета, но имаме достойнството да го освободим от присъствието си".

"Ще изневерим на себе си, ако подведем постигнатото изцяло под отрицателен знак. Нашето партьнорство беше мотивирано не само от идеята да избегнем дестабилизиране на страната в тежък момент. Нашият ангажимент беше израз на разбирането за друг модел на управление - не силов, а интеграционнен, на засилено гражданско участие. Сега Борисов твърди, че не сме ги подкрепили в нищо", заяви още Първанов.

"От "Позитано" 20 казват обратното. Да седнат и да се разберат кой е прав. Твърдя, че в заложеният модел на това коалиционно управление имаше положителни неща, проблемите дойдоха не от модела, а са резултат от субективни причини. Ние носихме отговорността в не по-малка степен от останалите партии в управлението, споделяхме критиките за непопулярните мерки на някои министри. По време на вота срещу Москов гласувахме не защото подкрепяме неговата политика, а защото трябваше да се съхрани този кабинет, но не го оцениха.

Калфин е най-успешният социален министър на прехода

Никой не може да отрече значимостта на постигнатото в социалната сфера. Калфин изчисти Авгиевите обори на пенсисонната реформа, заетостта и безработицата отбелязаха най-добри стойности от 2009 г. насам. Калфин е най-успешният социален министър на прехода, каза Георги Първанов. Решенията бяха взети не без съпротива в самото правителство. Ясно е, че Калфин е може би най-добрият социален министър за времето на прехода и видимо се открояваше от колегите си в настоящия кабинет.

Напускането на АБВ доведе до най-забавните опорни точки

Напускането на АБВ доведе до най-забавните опорни точки в прехода. Например казаното от Цветанов, че сме напуснали заради започналите сондажи в Черно море. Приветствам всички усилия за местен добив на газ и петрол. Ако дадат добър резултат, ще облекчат икономиката. Южен поток предвиждаше транзит на приблизително 500 милиона годишни такси за нашия бюджет.

С Белене това можеше да докара 15 милиарда инвестиции у нас. Точно преди 8 години, когато Борисов спечели изборите, той изпрати един от шефовете на енергетиката да подпише за строителство на интерконектор, аз настоях за него. От тогава до сега какво се случи, какво беше направено? Тогава ние договорихме в редица страни огромни количества газ за България, от тогава до сега кръгла нула е направеното.

Апелирам да се свалят тези грешни, смешни опорни точки и да дебатираме по същество, като държавници - за политики. Основната идея на това управление - стабилността, не е просто функция на отношенията между партиите в управляващия формат. Тя е функция от доверието, усещането на гражданите, че имат добро, свястно управление. Стабилността е преди всичко сигурност. Да се запитаме дали даваме такава - по-скоро не. Има само едно нещо, което е по-лошо от стабилността - това е фалшивата стабилност.

Търсенето на по-широка коалиция е обоснована необходимост

Отдавна си говорим, че ролята на социален коректив не е достатъчно амбициозна. Докато няма ясна алтернатива, ние трябва да отстояваме активно алтернативни политики. АБВ трябва да се върне към изначалната си мисия за алтернатива за българско възраждане, без претенции за монопол.

Постепенно познаваме съюзниците си, опитваме се да формираме общото кратно на единната политика. Излязло ми е име на архитект на коалициите и няма да губя време в оспорване на това. Не страдам обаче от някаква емоционална любов към коалициите. Предпочитам еднопартийно управление, защото тогава имаш възможността да реализираш платформата, за която гражданите са те избрали.

Във времето, в което живеем, търсенето на по-широка коалиция е обоснована необходимост. Ще има много разпилени гласове на избирателите при толкова партии, но по-важното е, че идеята за тази коалиция изразява желанието ни да търсим и налагаме нов модел на управлението -не силов, а интеграционен.

Очаквайте още новини от 2-рата Национална конференция на АБВ на standartnews.com и най-важните анализи от форума в утрешния брой на в. Стандарт

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай