АБВ се прицели в "Дондуков" 2 (ОБЗОР)

АБВ се прицели в "Дондуков" 2 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Затвърдиха тръгването си от властта, правят стратегически коалиционен проект вляво

"Най-голямата задача на АБВ за тази година е спечелването на президентските избори. Може на първия тур да сме втори, но на втория със сигурност ще сме първи". Това обяви лидерът на партията Георги Първанов пред делегатите на втората национална конференция на АБВ в НДК. 50-минутното слово, а не отчет, както самият Първанов настоя да се нарича, е първото насам от решението на АБВ да напусне управлението и да изтегли всички свои хора от властта. Делегатите пък решиха най-висшият национален форум да не се казва вече конференция, а конгрес. Въпреки че вицепремиерът Ивайло Калфин хвърли оставка, конгресът на АБВ бе натоварен със задачата да вземе официалното решение. След пет часа работа делегатите одобриха единодушно резолюция озаглавена: "За ново качество на политическия живот, за нов хоризонт пред България". Първа точка в нея гласи - "Да се преустанови участието на АБВ в изпълнителната власт и нейните представители да се оттеглят от заеманите постове".

От партията включват в спечелването на "Дондуков" 2 и все още необявените си коалиционни партньори. Отсега знаят, че обединението трябва да е в центъра. "То трябва да е около силни кандидати за президент", убеден е Първанов, но така и не разкри кои ще са тези кандидати. Само заяви, че започва нов стратегически коалиционен проект, който ще включва рестарт на диалога вляво. "АБВ е естествен притегателен център на сродни партии, но няма да налагаме лидерство", обеща Първанов. И гарантира равнопоставеност на всички партньори - "без самоцелна идеологизация, без обременяване от миналото". Тръгваме на президентските избори срещу модела "ГЕРБ", срещу политиката на настоящия президент, обяви още той. "Ние сме били и ще бъдем категорична алтернатива на политиката, провеждана от сегашния президент. Не бива да допускаме друг, назначен по същия начин", се закани Първанов. И призова - "победата ни ще отвори пътя за цялостна дълбока промяна на политическия модел в България. Няма място за много умуване, време е за действия". "В АБВ буквално от утре ще дадем всичко от себе си България да има нов президент - и като политика, и като управление", увери лидерът на партията. Макар и още на старта хората на Първанов знаят какъв трябва да е новият държавен глава. "Новият български президент няма да бъде фактор за борба с правителството, няма да мъти водата на премиера, няма да провокира война с институциите. Той трябва да е коректен партньор. Трябва да отстоява националния интерес, да възстанови ролята си като президент на всички българи, да се ангажира с проблемите им по света, но да е съпричастен с грижите на всички у нас", изброи Първанов. Той е убеден, че новият държавен глава трябва да възстанови добрите отношения с Русия, така да рестартира големите енергийни проекти и да превърне България в лидер на Балканите. Дългосрочната цел пред АБВ пък е промяна в конституцията, която да направи страната ни президентска република. "АБВ ще изготви нов конституционен проект, но след широк дебат по темата", обясни Първанов.

От "Позитано" 20 ги уважиха

БСП уважиха конференцията на бившите си съпартийци от АБВ. Председателят на софийската организация на левицата Калоян Паргов дойде в НДК, но не се качи на сцената, за да прочете приветствие към делегатите. Това направиха обаче останалите гости на неделното събитие, сред които лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, председателят на БДЦ д-р Красимира Ковачка, водачът на Народен съюз Румен Йончев, Слави Бинев и Любен Дилов от "Гергьовден".

ДПС поиска силна левица

АБВ и БСП да изградят силна левица на политическата сцена у нас. За това призова зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев на 2-рата национална конференция на партията на Първанов. Той изтъкна, че страната ни повече от всякога се нуждае от взаимодействие между системните партии. "ДПС е убедено, че вие от АБВ и политиците от БСП съзнавате политическата си отговорност пред левите избиратели и знаете път, по който да изградите силна левица. Ние от ДПС ви го пожелаваме за доброто на страната", посочи пред делегатите Цонев. Той подаде ръка към АБВ, като призна, че винаги могат да разчитат на ДПС в името на адекватни политически решения в точното време. "Ние вярваме, че АБВ има политически ресурс за такива решения", ги похвали зам.-шефът на движението.

Организират нов политически център

Подготвя се обединение на центристките партии и създаването на нов политически център. Това се потвърди в хода на конгреса на АБВ. "Президентските избори могат да родят реалния политически център. В АБВ виждаме потенциала за обединение". Това призна председателят на Народен съюз Румен Йончев на днешната конференция на АБВ и им заръча - "да продължат останалата част от азбуката". Още в началото на април подобен призив имаше от самия Георги Първанов, който тогава бе гост на конгреса на партия Народен съюз. "Единство на центристките партии би дало около 30 народни представители", прогнозира тогава лидерът на АБВ. "Да променим системата на прехвърляне на властта и на вечното безхаберие. Това е задачата на бъдещия политически център и с общи усилия можем да го построим", призова вчера Йончев. За обединение на лявото и дясното е и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Няма ляво и няма дясно", отсече той. И добави - "сега всички политически формации, без значение дали имат леви или десни убеждения в сърцата си, трябва да си зададем един въпрос - защо след 25 години от 9 млн. Население в момента сме под 7 млн.". С похвала към АБВ пък се обърна лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка. "Тя е сред най-малките партии в политическата ни история, но тежестта й е завидно висока", отбеляза пред делегатите д-р Ковачка.

ДПС поиска силна левица

АБВ и БСП да изградят силна левица на политическата сцена у нас. За това призова зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев на 2-рата национална конференция на партията на Първанов. Той изтъкна, че страната ни повече от всякога се нуждае от взаимодействие между системните партии.

"ДПС е убедено, че вие от АБВ и политиците от БСП съзнавате политическата си отговорност пред левите избиратели и знаете път, по който да изградите силна левица. Ние от ДПС ви го пожелаваме за доброто на страната", посочи пред делегатите Цонев. Той подаде ръка към АБВ, като призна, че винаги могат да разчитат на ДПС в името на адекватни политически решения в точното време. "Ние вярваме, че АБВ има политически ресурс за такива решения", ги похвали зам.-шефът на движението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай