Сряда,

Старейшини са против промени в закона за вероизповеданията

От: Failed to load user -
A
A
A

Стара Загора. Общинските съветници в местния парламент на старозагорци категорично се обявиха срещу готвените промени в Закона за вероизповеданията, които вече са качени на сайта на Народното събрание.

„Не одобряваме каквито и да било промени в закона за вероизповеданията, които могат да доведат до унищожаване на уникалния музей на религиите в Стара Загора и да допуснат превръщането му в действаща джамия". Това се казва в официално декларация, която бе прието единодушно от всички партийни групи в общинския съвет, и изпратена до председатеял на българския парламент.

„Това е музей, единствен в Европа, естествено събрал на няколкостотин кв. м цялата история на вярванията и религиите по нашите земи", припомнят старейшините как под един покрив съжителстват тракийско светилищи, православен храм и мюсюлмански обреден дом.

Както е известно, съдедбното дело на Главното мюфтийсто за придобиване собствеността на някогашната Ески джамия, след като веднъж бе прекратено, отново влезе в съда. Първото дело от новия съдебен процес е на 4 октомври и според ищците те вече разполагали с изрядни документи, които показвали, че са първоприемник на сегашния музей на религиите.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички