Спор между министерства бави модернизацията на армията

Три министерства – на икономиката, на отбраната и на иновациите си поделят отговорността

Спор между министерства бави модернизацията на армията | StandartNews.com

Източник: Министерство на отбраната

Развило се неразбирателство между министерства забавя инвестиции покрай проектите за модернизация на Българската армия. Това отчита предложената  концепция за изпълнение на Програмата за индустриално сътрудничество F-16. Оценката е на Министерството на икономиката, предаде БНР.

Три министерства – на икономиката, на отбраната и на иновациите ще си поделят отговорността. В поръчания от депутати от комисията по отбрана в парламента документ Министерството на икономиката посочва, че има дублирани функции и неясноти кой за какво отговаря.

Затова проектът предлага Министерството на отбраната да предоставя на другите две министерства график за година напред на планираните поръчки за придобиване на способности.

Министерствата на икономиката и на иновациите също да имат думата при анализите на индустриалното сътрудничество, избора на изпълнител и подготовка на договор в рамките на междуведомствената работна група. Договор няма се подписва до окончателното договаряне на споразумението за индустриално сътрудничество.

От 2019 година три министерства работят по 6 точки за допълнителни инвестиции към проекта за новите изтребители. Липсата на ясно определение за индустриалното сътрудничество ражда парадокси - като дублиране на логистичната система за управление на доставки, която  Министерството на иновациите предложило да замени, защото в МО имало такива възможности, не през дружеството "Авионамс". 

"Авионамс" да ни регулира това, което ни е необходимо за F-16 не ни изглежда много логично. Ние ще си го управляваме това нещо така или иначе във ВВС", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Индустриално сътрудничество за дроновете пък трябвало да бъде така формулирано, че да не предизвика проверка на Европейската комисия. Фирмата производител на F-16 вече отклонила някои от българските искания за промяната по определени точки. Работна група в Министерския съвет трябва да изчисти предложенията за концепция. 

"Надявам се скоро да разберем кой ще отговаря и да е ясна отговорността, защото очевидно това се забелязва като слабост вече", заяви председателят на отбранителната комисия Христо Гаджев. 

Икономическият министър Богдан Богданов защити идеята с това, че индустриалното сътрудничество дава реални шансове за развитие на страната.

"Ние ако знаем много добре какво точно искаме да постигнем с индустриалното сътрудничество, няма да сме в ситуацията последните пет години. Изпълняваме нещо, което е написано, без да имаме анализ, може би, как решението тогава е било взето", каза Богданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Killer
преди 2 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може ----- https://mub.me/bioex

Откажи