Синоптик заплаши с жестока зима. Кога ще дойде големият студ

Петър Янков уточни, че снежна покривка няма да има по Черноморието

Синоптик заплаши с жестока зима. Кога ще дойде големият студ | StandartNews.com

Истинската зима ще се усети от днес у нас. След продължителен топъл период от време започват снеговалежите. Това предупреди пред България он ер синоптикът Петър Янков.

"Започва продължителен период, в който зимата се завръща. Започват снеговалежи, днес интензивни се очакват в западните и южните райони. В София се очакват снеговалеж след 13 часа. В южните и централните райони на страната количествата ще са 30-35 литра на квадратен метър. Снежната покривка ще се увеличава и в населените места. В събота и неделя снежна покривка ще натрупа и в северната част на страната, в Добруджа ще е около 10 см, което ще опази посевите от предстоящото застудяване", каза Янков.

Той посочи и състоянието в зимните ни курорти. Най-много сняг има в Пампорово - в момента естествената снежна покривка там е 20, очакванията са до уикенда да мине 50-60 см. В Банско тя ще достигне 40-50 см, по-малко е в Боровец - по Маркуджиците е 30-40 см. Най-неподходяща за зимни спортове е Витоша - естественият сняг е 15-20 см.

Янков уточни, че снежна покривка няма да има по Черноморието.

"В почивните дни валежите ще създават условия за поледици в Източна България, те са по-опасни от снежната покривка. Минимални температури следващата седмица ще достигнат до минус 6 градуса. От вторник започват нови снеговалежи, ще премине нова снежна вълна, в края на месеца отново ще има. А интензивни снеговалежи очакваме в периода 2-4 февруари, когато ще натрупа сериозна снежна покривка и в населените места", прогнозира синоптикът.

И предупреди да се готвим за студ през първите 10 дни на февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай