Румяна Бъчварова с разкритие за шпионажа в полза на Русия

Според нея причината за шпионажа са или пари, или някакви отношения, или връщане на услуга

Румяна Бъчварова с разкритие за шпионажа в полза на Русия | StandartNews.com

Източник: БНТ

Проникването в службите съществува и последният случай е едно доказателство, че това подозрение е основателно, заяви бившият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в интервю за БНТ.

Според нея причината за шпионажа са или пари, или някакви отношения, или връщане на услуга.

"Не е добре да има такива ситуации в нашите служби. Важно е да се разбере колко широка е мрежата на проникване в службите", каза Бъчварова.

По думите й превенцията за подобни ситуации е много важна, защото никога не е сигурно кога може да бъде пробита системата.

"Опитите да бъде пробита нашата система не са спирали и те са на много широк фронт. Трябва да се говори свободно за опасността от нерегламентираното руско влияние в България и неговите последствия. Всеки отделен случай показва, че има една сериозна опасност, която се отнася до българската национална сигурност", коментира Румяна Бъчварова.

Тя потвърди, че се правят компромиси с руското влияние у нас.

"Въпросът е на какво ниво се правят и да има политическа воля, за да се реагира на руското влияние. Това е процес, който няма да се реши просто с едно отстраняване или един арест, това е процес, който трябва да бъде в съвременната ни представа за защита на националната ни сигурност", заяви тя.

Бъчварова коментира и предстоящата ротация на кабинета. "Не е лесно да провеждаш политика в условията на коалиционни отношения, защото на практика си на двойна преса. Важно е да са ясни правилата, по които ще работи една такава конструкция. Според мен, ротацията ще мине", уточни тя.

Според нея практиката премиерът да бъде и външен министър е възможна, но трябва да се прецени добре доколко могат да се съчетаят функциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай