Българите шпиони в Англия застават пред криминален съд

Предишния път присъствието им пред Магистратския съд бе чрез видеовръзка

Българите шпиони в Англия застават пред криминален съд | StandartNews.com

Обвинените в шпионаж в полза на Русия българи във Великобритания, които бяха оставени в затвора, трябва да се явят днес в Централния криминален съд, предаде бТВ.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са обвинени в заговор за извършване на шпионаж.

Те са провеждали наблюдения и проучване на лица и места, които представляват интерес за Москва. Целта на наблюденията е била да се помогне на Русия да осъществи враждебни действия срещу тях, включително потенциално отвличане.

Предишния път те присъстваха на заседанието на Магистратския съд в Лондон чрез видео връзка от затворите, в които се намират.

Адвокатката на един от обвинените, която присъстваше лично в залата, поиска документите да бъдат засекретени за медиите, за да не се формира определено обществено мнение срещу тях, особено в чужбина.

Колаж бТВ

Петимата българи остават в затворите до първото същинско заседание, което ще се проведе днес, 13 октомври, в Централния криминален съд. Съдията се обоснова с това, че те продължават да представляват заплаха за националната сигурност на Великобритания и има опасност да напуснат страна.

В залата миналия път присъства и консулът на България Николай Ванчев, който съобщи, че въпреки че няма искане от страна на обвинените за съдействие, българското посолство в Лондон ще следи внимателно развитието на случая.

Софийската градска прокуратура също потвърди, че от март води разследване за шпионаж. С постановления на наблюдаващия прокурор е възложено на ДАНС извършване на определени действия по случая. Извършени са мероприятия за установяване на дейността на задържаните във Великобритания лица, както и на други български граждани, намиращи се на територията на България и имащи пряко отношение към цялостното разкриване на престъпната дейност.

В процеса на работа по досъдебното производство, прокуратурата и ДАНС са в пряка връзка с британските партньори, посочват от СГП.

„Орлин Русев, 45 г., Бисер Джамбазов, 41 г., Катрин Иванова, 31 г., Иван Стоянов, 31 г., и Ваня Габерова, 29 г. остават в 4 затвора на територията на Кралството. Те ще бъдат обвинени в заговор за събиране на информация, която има за цел да бъде пряко или косвено полезна на враг с цел вреда за безопасността и интересите на държавата между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.“, заяви по-рано този месец ръководителят на отдела за специална престъпност и борба с тероризма към Кралската прокуратура Ник Прайс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай