Психично болен уби полицай в Лясковец (ОБЗОР, СНИМКИ)

Психично болен уби полицай в Лясковец (ОБЗОР, СНИМКИ) | StandartNews.com

Лясковец. Психично болен уби рано в петък сутринта един полицай и рани трима в Лясковец, област Велико Търново. Към 11,30 часа стрелецът бе заловен, като при операцията по задържането му той бе ранен в корема и откаран с линейка до болница в старата столица, където е опериран.

 

В 6,00 часа тази сутрин е била предприета спецоперация на полицията срещу 53-годишния Петко С. Петков, който е заплашвал, че възнамерява да използва огнестрелно оръжие срещу училището, срещу което живее.

 

Мъжът е психично болен, като се е барикадирал и не е напускал дома си от 2011 година. Той живее в къща, която е в центъра на града точно срещу двора на училището „Максим Райкович". Петко С. Петков започнал да пише още през миналата година официални писма до директора на училището, че притежава три ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото има непоносимост към деца.

 

Шест писма е изпратил Петко Петков до директора на училище "Максим Райкович" - Николай Кожухаров. В писмата, които са пристигали винаги в понеделник или петък, мъжът заплашвал директора и искал от него да въведе по-строги мерки в двора на училището. В петото писмо, което получил директорът, пишело „Ловец съм от 10 години...!!! Ще взема работата в свои ръце". Тогава директорът предположил, че съседът наистина може да е опасен за него и за децата и предположил, че той може да има оръжие и подал сигнал в полицията. На 6 март Петков изпратил още едно заплашително писмо до директора и тогава той подал още една жалба в МВР. Полицаите вече били осигурили кола с униформени да дежури пред училището, но след втория сигнал решили да обезвредят мъжа, за който вече имало данни, че е въоръжен. Последната заплаха е била от вчера. Вследствие на това е планирана и специализираната акция.

 

"В 0.00 часа на 14 март са проведени инструктажи на спецполицаите, имало е и разрешение от окръжна прокуратура Велико Търново. В 4 часа сутринта в ОД на МВР Велико Търново е проведен допълнителен инструктаж на участващите в операцията спецполицаи. Било решено акцията на МВР да започне в 6 часа сутринта. Служители на СОБТ обграждат кооперацията, където живее психично болният, и призовават Петков да се предаде 4 пъти. Мъжът обаче открил стрелба по униформените и вследствие на рикошет на куршумите се стига до инцидента. Веднага след това Савов казал, че ще се предаде, но отново открил огън по спецполицаите, когато на място загива един от служителите - Емил Шарков, а друг е ранен", разкри по-късно в парламентарна зала вътрешният министър Цветлин Йовчев.

 

На мястото на инцидента пристигна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Районът на инцидента бе отцепен, а газоподаването там бе спряно като част от мерките за сигурност.

 

В крайна сметка в 11,30 часа приключи операцията по залавянето на Петко С. Петков. Той бе ранен и откаран с линейка от мястото на инцидента, охранявана от пет полицейски коли.

 

Ранените полицаи са без опасност за живота, като имат тежки наранявания. Те са откарани във Военна болница в София.

 

Петков не работил нищо от дълги години. Почти не излизал от къщата си, само крещял от терасата си, че иска тишина и часовете по физическо да се провеждат с по-голяма дисциплина. Децата също се жалвали, че съседът крещи, но досега той не ги е заплашвал. Петков живеел с майка си, която е на 75 години, и единствено тя излизала из града, за да купува храна и да плаща сметките. За няколко месеца въоръженият мъж преди години бил в Германия, но не успял да си намери работа и се върнал у нас. Не е ясно кой е пишел писмата, които са изпращани със заплахи до директора на училището, понеже почеркът бил доста широк и не можело да се установи дали е на жена или мъж. Една от версиите е, че той е карал майка си да пише писмата. Петков пишел със синьо, но там където тонът му ставал заплашителен използвал червен химикал.

 

Психично болният е притежавал законно общо 4 броя оръжия. През 2012 г. разрешението му изтича, разкри още Цветлин Йовчев. Две ловни карабини и две ловни пушки е притежавал законно Петков. По думите на вътрешния министър, от МВР са имали информация, че през последните години мъжът става агресивен и изключително с ограничени социални контакти. Тъй като през 2012 година е изтекло разрешителното за оръжията, полицаите са му отправяли многократни покани да предаде доброволно карабините и пушките. През март 2012 година е имало идея да се проведе полицейска операция с участие на специалния отряд за борба с тероризма, за да се изземе принудително оръжието. "В последствие е взето решение операцията да не се провежда", каза Йовчев. Междувременно психолози на МВР са направили профил на 53-годишния мъж, според който той е емоционално нестабилен, а агресията си може да прояви както към полицаи, така и към обикновени граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай