Понеделник,

Прокурори поемат морето от боклук по Искър

От: СТАНДАРТ -
Прокурори поемат морето от боклук по Искър
A
A
A

Прокурори започват разследване на морето от боклук по река Искър. Кадрите с 12 дка битови отпадъци от хладилници до автомобилни седалки шокираха цяла България.

ВИЖ ОЩЕ: Вижте морето от боклук по Искър.Как ще се справят?

"Започва прокурорска проверка заради голямото количество отпадъци в река Искър край Своге", съобщи областният управител на Софийска област Илиан Тодоров. Още днес до правителството ще бъде изпратено поредно писмо с искане държавата да финансира решаването на екологичния проблем.

"Отпадъците заемат площ от близо 12 декара, но се намират извън урбанизирана територия", посочи областният управител Илиан Тодоров. „Което означава, че от община Своге нямат задължението да ги почистват. Задължението за почистване е изцяло на държавата“.

Той допълни, че за последно през май миналата година е поискано финансиране от Министерски съвет за почистване на речните корита в извън населените места, които не са разчиствани от 30 години.

„След три месеца ми отговориха, че средства не могат да ми бъдат отпуснати“. По предварителни данни, почистването на замърсения участък край Своге ще струва между 200 и 220 хиляди лева. Дейностите ще започнат веднага, когато средствата бъдат отпуснати от държавата.

„Аз ще възложа с целево финансиране на изпълнител, който да изчисти. Ние не можем да тръгнем по закона за обществените поръчки, защото не можем да си позволим година, две тези боклуци да седят там“, каза областният управител Илиан Тодоров.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички