Вижте морето от боклук по Искър.Как ще се справят?

200 000 лв. трябват за изчистването на реката

Вижте морето от боклук по Искър.Как ще се справят? | StandartNews.com

Снимки: Грийнпийс България/Facebook

Областният управител на София Илиан Тодоров и кметът на Своге Емил Иванов списват спешно съвещание, за да решават как да се премахне морето от боклук по река Искър. Във водата има 12 декара боклуци, които река Искър довлече от дерета, където хората са изхвърляли своите печки, бойлери и перални. Сега те се трупат на дигата на ВЕЦ Своге и заплашват да тръгнат надолу по реката.

Областната управа отговаря за почистването на плаващото сметище, което се е образувало във ВЕЦ Своге, но няма пари да го направи.

Тодоров е поискал пари за почистване на речните корита още преди три месеца, но така и не ги е получил. Тоновете боклуци ще бъдат събрани едва когато държавата осигури средства.

По закон областната управа на София трябва да обяви обществена поръчка за почистването на боклука. Докато се стигне до изпълнението на такава поръчка ще минат поне 6 месеца и то ако никой не обжалва.

Решението, което областният управител на София Илиян Тодоров предлага, е целево финансиране от държавата и почистване без обществена поръчка.

Ще трябват 200 000 лева, които София-област няма.

Общината и администрацията се борят с времето. От една страна, не трябва да позволят на тоновете боклук да слязат от другата страна на ВЕЦ-а. В същото време обаче не трябва да позволят и да замръзнат там, където са. От РИОСВ започват проверка на сметищата по трасето на р. Искър. Глобата за физически лица е 500 лв., а за фирми – 2000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай