Потрес! Наши плажове бъкани с боклуци и бактерии

Ешерихия коли няма как да дойде от Украйна, защото морската вода е солена

Потрес! Наши плажове бъкани с боклуци и бактерии | StandartNews.com

Вчера бяха разгласени резултатите от проучване на Софийския университет и Асоциация "Активни потребители" за чистотата на родните плажове. Те показаха, че от 11 изследвани по Южното Черноморие 7 се оказват мръсни.

„При два плажа замърсяването е фрапиращо – Попският плаж на Царево, където замърсяването е над 40 пъти, а другият – Южният плаж на Приморско“, сподели пред бТВ Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители".

„За щастие на Попският плаж почти няма туристи. При него няма постройки, а само незавършени строежи, но трябва да се издаде забрана за къпане. РЗИ-Бургас никога не е открила замърсяване на 49-те плажа, които инспектира регулярно“, посочи той.

„Реакцията им ще бъде позната за нас. Ние не за първи път изнасяме данни. Това е голямото предизвикателство. Или контролът трябва да подобри работата си, или ние като общество трябва да търсим други методи, за да получаваме истината. Замитането на проблема не е вредно. Той трябва да бъде показан“, категоричен е председателят на Асоциация „Активни потребители“.

„Ешерихия коли няма как да дойде от Украйна, защото морската вода е солена. Бактерията има кратък живот в солената вода, защото солта я убива. Нейното наличие означава, че замърсяването е прясно и става сега. Няма как да се твърди, че то идва от Украйна. То е локално“, допълни Николов.

„Пробите са взети в пика на сезона между 31 юли и 2 август от екип от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от висококвалифицирани микробиолози и вирусолози. Методиката е стандартизирана. Тестовете могат да се правят и от студенти. Проблемът не е там. Време е да се ориентираме към източниците на замърсяванията. РЗИ, екоинспекциите и местните власти трябва да тръгнат по следите на това замърсяване. Пречиствателните станции са проектирани така, че цяла година работят много добре, но като дойдат многото хора през юли и август, започват да преливат. Тези проблеми се знаят“, добави той.

„Камионите, които минават да събират водата от септичните ями в местата, които не се обхванати от централата канализация, трябва да изливат водата в пречиствателните станции, а дали го правят? В района има много рекички и поточета, които дават отличен достъп камионът да бъде изхвърлен“, коментира още Богомил Николов.

Според него хората трябва да спазват лична хигиена и след къпане в морето да ползват душовете на плажа, а ако няма такива – това да е първа задача след прибиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай