Още година за специализация на личните лекари

Още година за специализация на личните лекари | StandartNews.com

София. С още една година ще се удължи срокът за придобиване на специалност от общопрактикуващите лекари, съобщи зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов пред радио "Фокус". Така джипитата ще имат време до юни 2015 г. да запишат специализация. Те ще могат да работят още 5 години, докато специализират, стана ясно от думите на Славов.

 

През 2000 г. медиците получиха срок от 10 години, за да вземат специалност, с която да бъдат лични лекари. През 2009 г. срокът бе удължен с пет години - до 2014 г. Общопрактикуващите лекари алармираха в началото на годината, че близо 2000 практики ще бъдат закрити през юни, тъй като времето не е било достатъчно на джипитата да вземат необходимата специалност. Те искат срокът да се удължи до 2020 г. Здравното министерство обаче им дава само още една година - до средата на 2015 г.

 

От близо 5000 лични лекари в страната близо половината са без специалност, сочат данните. По силата на Закона за здравето всички лични лекари трябва да имат придобита специалност по „Обща медицина", „Вътрешни болести", „Педиатрия" или „Спешна медицина".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай