Не приемайте повече от 2 грама трансмазнини на ден

По-добре пържете картофите вкъщи

Не приемайте повече от 2 грама трансмазнини на ден | StandartNews.com

Колко са опасни трансмазнините и трябва ли да се забранят? Този въпрос разбуни обществеността през последните дни. Предлагаме мнението на проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика.

Никой не казва, че не трябва да ядем никога през живота си пържени картофки. Ако решим обаче да си ги позволим, трябва да си ги приготвяме вкъщи, тъй като у дома няма да ги пържим с хидрогенирани мазнини, т.е. в които има трансмастни киселини. Ако пържим картофите в натурално олио, те няма да съдържат несвойствени за човешкия организъм съставки. В този случаи остава само калорийният проблем. Ако 100 грама варени картофи съдържат 100 калории, то при същите 100 грама пържени те вече ще са 320.

Тези, които купуваме от джънк веригите, освен висококалорични, са и наситени с трансмазнини. През последните години има нови научни открития по тази тема. До скоро говорехме как тези мазнини повишават т. нар. лош холестерол, този, който се отлага по вътрешната повърхност на съдовете под формата на плаки, и намаляват добрия холестерол, който носи отговорност да изведе тези плаки към черния дроб. Сега обаче се знае, че трансмастните киселини освен всичко останало се вграждат в стените на нашите клетки, тъй като не съществува ензим, които да ги разгради. Всичко това води до промяна във основни физиологични процеси.

Храните, които имат трансмастни киселини, повишават с 30% риска от отключване на свръхтегло и затлъстяване. В Дания употребата им беше ограничена още през 2003 г. Проучвания показаха, че за 2 години заболяемостта и смъртността от сърдечносъдови инциденти е спаднала с рекордните 20%. Мисля, че подобни мерки биха били полезни и за България, тъй като както всички знаем, по статистика на Световната здравна организация (СЗО), ние сме на челните места по смъртност в следствие на сърдечносъдови заболявания.

Ние, специалистите, от доста години се опитваме да обясним на хората колко са вредните транснаситените мазнини и да ограничим тяхната употреба. Съветваме да не се приемат повече от 2 грама от вредните мазнини на ден. За сравнение един кроасан съдържа цели 5.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай