Напрежение по река Дунав! Невиждан проблем

Защо се получи критичната ситуация

Напрежение по река Дунав! Невиждан проблем | StandartNews.com

Появи се напрегната ситуация около река Дунав, кооято дори е белязана с рекорд.

От век насам нивото на река Дунав не е било толкова ниско, както в последните два дни, сочат данните на Агенцията за поддържане и проучване на реката. 

Според изпълнителния директор на агенцията Ивелин Занев днес регистрираният воден стоеж е -34 см. "Това е рекорд за днешната дата, както беше за вчера и предния ден. През 2018 г. е бил измерен минимум от -12.  Миналата година бяхме достигнали до -72, което беше на 1 см от историческия минимум - през 2003 г. Обикновено отрицателните нива се наблюдават през лятото, сега е необичайно, защото очакваме дъждове, а такива няма", обясни той.

По думите му няма струпвания на кораби около критичните участъци. "Става дума за единични случаи на изчакване, за да могат да преминат плитките места. Обикновено критичните участъци са в района островите Белене, Вардим и Батин.

Там наблюдаваме дълбочини от 1,80 метра, което е достатъчно за преминаване на кораби с натоварване. Тази година се появи критичен участък и  край Ветрен, извършваме удълбочаване. Тази година сме драгирали около 300 000 кубични метра, върнати обратно в реката.

Спецификата на българския участък е, че е свободно течащ и има много фини наноси, които течението носи. Където то се забавя, се образуват плитчини и критични участъци. Картографираме ги и ги предоставяме на капитаните", посочи Занев пред Нова тв. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
3 Коментара
Капитан Каменов
преди 6 месеца

Отново подвеждаща информация от директор на ИАППД. Използва се невежеството на журналистите и се пробутват невярни причини за плитководието по българските прагове. Едва ли не природата /особеностите на българския участък/ са единствено виновни за критичната ситуация. Агенцията не разполага с подходящи драгиращи съдове за удълбочаване на плитки участъци, а плаща наеми за драгажни дейности на частни фирми. Новият им земснаряд не е пригоден за работа в плотководие. В ръководството на агенцията има всичко друго, но не и корабоводители. Защо корабите преминават през 5 държави до Видин и Никопол и спират през българския участък? Само тук ли има суша?

Откажи