Министър зарадва пенсионерите за въвеждането на еврото

С предстоящото увеличение на пенсиите от 11% ние изпреварваме загубата от инфлация

Министър зарадва пенсионерите за въвеждането на еврото | StandartNews.com

Източник: бТВ

Ние като правителство смятаме, че подготовката на България върви изключително добре. Това каза в интервю за бТВ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова относно присъединяването на страната към еврозоната.

Имаме всички данни да очакваме по-скоро позитив, най-вече за икономиката, посочи тя. „Което е много важно, защото когато има постъпления в хазната, за всеки социален министър е много по-удобно да инвестира ресурси в социалното благоденствие“, коментира Шалапатова.

Социалният министър даде пример, че ако получаваме заплата 1250 лева, в евро тя ще бъде 635. Когато има закръгляне от лева в евро, то ще бъде в полза на хората, заяви Иванка Шалапатова.

Тя каза още, че не се предвижда да има сътресения след влизането ни в еврозоната. Според нея всички българи ще си дадем сметка по-скоро какви са ползите, отколкото дали страховете са се оправдали.

Министърът обясни, че преобразуването на пенсиите и социалните плащания от лева в евро няма да се отрази негативно на покупателната способност и на качеството на живот. Шалапатова напомни, че 20 от страните членки на Европейския съюз (ЕС) са в еврозоната. „Нека да си отговорим на въпроса, ако нямаше полза от това, то щяха ли повечето страни да имат амбицията да бъдат част от това семейство“, коментира още социалният министър.

Относно пенсиите Шалапатова подчерта, че продължава политиката за постоянно увеличаване на дохода на населението. „С повечето инвестиции в социалната система смятаме, че ще има спокойствие за хората и не би трябвало да има страх“, смята министърът. Тя обърна внимание на това, че размерът на пенсията трябва да съответства на повишаването на цената на живота. С предстоящото увеличение на пенсиите от 11% ние изпреварваме загубата от инфлация и всички останали рискове, каза министърът.

Моят най-важен критик са гражданите, които имат нужда от подкрепа и от съдействие в социалната система, и социалните партньори. На този етап не съм получавала критика - напротив, коментира Иванка Шалапатова по повод оценката, която в момента се прави на работата на министрите заради предстоящата ротация. „Дори да получа информация, че оставам без работа, това ще бъде оценка, която ще уважа“, каза още тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
12 Коментара
Еми
преди 2 месеца

Стига сте лъгали хората с това евро. Нищо хубаво не ни очаква след въвеждането му.

Откажи
Статист
преди 2 месеца

Нормално. Политиците ги очаква светло бъдеще в усвояване на кредити от европейската банка. Народа с мизерното заплащане ще изплаща свой и чужд дълг на всички страни членки и така до края на света. Европейският съюз винаги е бил една голяма пирамида!

Откажи
Дими
преди 2 месеца

Как така при курс 1,95583 се получава 639,12 евро

Откажи
Димитър
преди 2 месеца

Масово по високите етажи са неграмотни

Откажи
ЦВЕТАНКА
преди 2 месеца

СТИГА ЛЪЖИ ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ КАТО ЕДИНСТВЕНА ЕДИНИЦА. ТОВА Е ВОЛЯТА НА НАРОДА БЪЛГАРСКИ. КОМУТО НЕ ХАРЕСВА ДА ЗАМИНЕ ПРИ.......

Откажи
Тото
преди 2 месеца

Госпожата измисли нова математика.

Откажи
Тодор
преди 2 месеца

Чyвaли ли сте за подобpената фоpмyла на Bиaгpa, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безoпаcна на всяка възраст, а освен това лекува и мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на вcички, подобpи нашия ceкc и cпаcи бpака ни. Eто кaкво пишaт за нея:---- https://do.my/viagra

Откажи
Румен
преди 2 месеца

Абе, идиот, спри се вече, тук не е еротичен сайт. На кой му пука за химията, за друго става въпрос, малоумнико.

Откажи
Niki
преди 2 месеца

А цените и те ли ще се превалутират в полза на търговците 1 хляб 1евро честито

Откажи
Без значение
преди 2 месеца

Тази министърка нищо не прави, и не иска да направи. Нито заплати, нито пенсии ще вдигне.

Откажи
Svetlin
преди 2 месеца

Pitahte li naroda dali iska evro i da mahnete balgarskiqt lev

Откажи
Айде бе
преди 2 месеца

Госпожо, като лъжете вярвате ли си?Поне малко чувство на СРАМ НЯМАТЕ ли?

Откажи