Ключова среща за промените в наредбата за регулиране на цените на тока

Министерството на енергетиката подкрепя предложeния проект за изменение на наредбата

Ключова среща за промените в наредбата за регулиране на цените на тока | StandartNews.com

Ключова среща за промените в наредбата за регулиране на цените на тока. Обществено обсъждане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия се проведе днес в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Целта е привеждането й в съответствие с измененията и допълненията на Закона за енергетиката (ЗИД на ЗЕ), като в тази връзка редица норми на наредбата са променени и допълнени, а други са отменени.

Създадена е и изцяло нова глава - за определяне на компонента от цената за дейността "снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител" и на компенсации за битови крайни клиенти. В мотивите си от КЕВР пишат, че чрез промените се постига практическо реализиране на целите на законодателя, съдържащи се в ЗИД на ЗЕ, а именно: пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия като необходим етап от пълната либерализация на пазара на дребно и в частност - на крайните битови клиенти.

Министерството на енергетиката подкрепя предложeния проект за изменение на наредбата. Това каза Александър Давидов, началник отдел "Енергийни баланси и секторни политики, стратегии и пазари" по време на днешното обществено обсъждане. По думите му това е продължение на реформата, която се прави по Плана за възстановяване и устойчивост за либерализация на пазара на електрическа енергия. Той посочи, че изменението на тази наредба е следващата стъпка след последните промени в Закона за енергетиката, с който напълно се либерализира пазарът и за битовите крайни клиенти.

От "Електроразпределителни мрежи Запад" и "Електрохолд продажби" изразиха позиция, че с отпадането на фигурата на обществения доставчик част от неговата дейност и задължения ще се прехвърлят върху крайния снабдител. Това ще доведе до допълнителни разходи, които следва да се отчетат в предложените промени на наредба, каза ръководителят на направление регулирани дейности Огнян Нечев, който представи позицията на двете дружества. Той изтъкна, че съществува риск, ако Министерският съвет не определи базова цена своевременно, крайните снабдители да не могат да фактурират услугата "снабдяване с електрическа енергия".

Пълномощникът на "Електроразпределение Север" и "Енерго-Про Продажби" Стефан Симеонов коментира, че двете дружества също възразяват срещу така определяната в наредбата норма на възвращаемост. Другото възражение е срещу компонентата, която КЕВР ще определя.

В наредбата е записано, че по време на преходния период, а именно до 2026 г. крайните снабдители са задължени да снабдяват крайни битови клиенти по регулирани цени, като е предвидено КЕВР да определя компонента от тази цена. Предвидено е също КЕВР да определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни клиенти за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени, като е регламентирано как се формира тази компенсация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай