Голямо признание. Радев отличи изтъкнати български учени

Постигнатите от тях резултати утвърждават престижа на България зад граница

Голямо признание. Радев отличи изтъкнати български учени | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати български учени. Това стана днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Президентът връчи орден „Стара планина“ - първа степен на проф. Камен Велев за заслуги в областта на техническите науки в България, а проф. Атанас Куртев получи орден „Стара планина“ - втора степен за принос в областта на културата и изкуството.

Проф. Петър Делев, проф. Стефан Костянев и адвокат Даниела Доковска са удостоени с ордени „Св. св. Кирил и Методий“ - огърлие. Проф. Делев получи ордена за заслуги в областта на античната история и тракологията, проф. Костянев - за принос в развитието на медицинската наука и образованието, а адвокат Доковска - за особено значимите ѝ заслуги за развитието на правната наука и юридическото образование.

Проф. Божидар Божинов е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен за дейността му за развитието на образованието, науката и строителното дело в България.

Постигнатите от тях резултати не само подобряват качеството на живот на хората в страната, но и утвърждават престижа на България зад граница, каза президентът Румен Радев.

По думите му отличените се ползват с високо обществено доверие и огромно уважение като учени, преподаватели и експерти. „С труда си те допринесоха за напредъка на България и за научното израстване поколения специалисти в разнородни области“, посочи президентът.

Церемонията е израз на признателност на цялото общество за постигнатите резултати от всеки един от отличените, отбеляза държавният глава. „Те са не само забележителен български принос към науката и образованието в сферата на медицината, историята, културата, правото, химията и строителството, но те са и мощен импулс за напредък, благодарение на Вашата посветеност, упорит труд и всеотдайност“, каза Радев на отличените.

Президентът изрази надежда, че отговорното отношение към развитието на страната, към изграждането на знаещи, можещи, здрави и духовно извисени млади хора, към създаването на условията за тяхната реализация в България ще продължи да свързва и обединява отличените и ще бъде важна цел за всички техни многобройни и достойни последователи.

Тези отличия са признание за нашата дългогодишна и неуморна дейност за развитие на образованието, науката и културата, каза от името на наградените проф. Камен Велев.

Духовността е основна опора на обществото в дни на изпитания, днес преживяваме нелеки моменти, посочи професорът. По думите му в нашия календар има два празника, свързани с духовността – 24 май и 1 ноември. Мисията на висшето образование е подготовката на отговорни, знаещи и можещи хора, необходими за просперитета на нацията, заяви проф. Велев. „Вярно е, че има още много дълъг път да бъде извървян, докато тази цел бъде постигната, но все пак ние изразяваме нашето удовлетворение, че нашите усилия в тази посока бяха забелязани и високо оценени“, добави проф. Камен Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай