Голям проблем с градския транспорт! Засяга цяла България

Ще стачкуват за повече средства в държавния бюджет в размер на 37 млн. лв. за целево за увеличение на заплатите

Голям проблем с градския транспорт! Засяга цяла България | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) започва от днес поетапни протестни действия във връзка с предстоящото приемане на държавния бюджет и недостатъчните средства, предвидени в него, за устойчив ръст на възнагражденията в градския транспорт в страната. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Ще бъдат поставени протестни табели върху превозните средства от градския транспорт в цялата страна, както и по билетните каси и работните места на служителите. Това е само първа стъпка за мирно изразяване на недоволство и несъгласие с така предложения Бюджет 2024 от страна на работещите в системата на градския транспорт, посочват от синдиката.

Искането е за повече средства в държавния бюджет в размер на 37 млн. лв. за целево за увеличение на заплатите в сектора. То е свързано с желанието за защита на професионалните и социалните интереси на работещите в градския транспорт, казва инж. Александър Шопов, председател на ФТС.

Според транспортните синдикати социалното напрежение в градския транспорт в страната расте с всеки изминал ден поради факта, че заплатите в сектора са изядени от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор. Всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в частния сектор, макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните служители не постъпват нови заради ниските стартови възнаграждения и липсата на перспектива.

Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, достигащи до над 250 хил. часа за тази година в някои от дружествата. Този положен извънреден труд пряко оказва негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт, обръщат внимание от ФТС.

Липсата на кадри е повсеместна – от водачи, през инженерен персонал до механици, обслужващ и почистващ персонал, посочват синдикатите и допълват, че не са получили разбиране нито от финансовия министър Асен Василев, нито от транспортния министър Георги Гвоздейков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Хайл14/88
преди 2 месеца

Защо гласувахте за пп???? Не знаехте че изцъкления обратен е измамник ли? И за пирончев ли не знаехте че е лъжец???? Сега се оплаквайте на пп...тъпаци

Откажи