Драма с вдовицата на Нотариуса! Какво иска МВР

Свързано е с нейната длъжност

Драма с вдовицата на Нотариуса! Какво иска МВР | StandartNews.com

Има ли казус, свързан с работата на вдовицата на Мартин Божанов - Нотариуса?

МВР да предложи подходяща длъжност на вдовицата на Мартин Божанов - Нотариуса. Това нареждат две съдебни инстанции по делото, което Гергана Божанова води срещу уволнението си от ГДБОП през юли 2021 г. Както е известно, в момента Божанова е в отпуск по майчинство, а шефовете в МВР са доста уклончиви по въпроса могат ли да я уволнят след това, пише вестник Сега.

На 19 май 2021 г. тя е назначена в ГДБОП като като стажант-кандидат, спечелил конкурс за държавна служба в МВР на длъжност "младши разследващ полицай – старши полицай".

На следващия ден тя встъпва в длъжност, а ден по-късно е и изпратена на курс за първоначално професионално обучение. В началото на юни 2021 г. Антикорупционният фонд публикува филма си "Списък за бърз контрол", в който е разказана историята на сблъсъка на Веселин Денков със спецправосъдието, а Божанов е осветен като съдебен брокер.

На 26 юли 2021 г. е предложено служебното правоотношение с Божанова да бъде прекратено, тъй като ѝ е отказан достъп до класифицирана информация. Божанова обаче обжалва уволнението си и печели делото срещу МВР на две инстанции.

Първо съдия Калинка Илиева от Административния съд в София, а след това, през март 2022 г., и върховните съдии Анна Димитрова, Илиана Славовска и Тинка Косева приемат, че МВР не са спазили процедурата.

Божанова е можело да бъде уволнена само след като първо ѝ е предложена подходяща длъжност, която не изисква достъп до класифицирана информация в ГДБОП или където и да е в МВР. Ако алтернативата не я устройва, тогава и се пристъпва към прекратяване на договора, обясняват съдиите на МВР закона и наредбите.

Пред Върховния административен съд се явява и прокурор - Чавдар Симеонов, който също пледира в полза на Божанова.

Свидетели по делото за кръга на влияние на Божанов в съдебната власт разказват, че Гергана Божанова е работила и на бара в прословутия клуб SS (съдебни съмишленици).

Преди дни директорът на ГДБОП Явор Серафимов каза в интервю за Нова тв, че причината на Божанова да не бъде даден достъп е, че е имало несъответствие между реалността и данните, посочени от нея в документите за имуществото ѝ. "Не е споделила притежавани имоти, автомобили и т.н.", посочи Серафимов. Според него има някакви варианти за уволнението ѝ. "Но нека мине този период, и самата Конституция пази майката", заключи Серафимов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай