Дилъри на антибиотици! Нова търговия във Фейсбук

Въпросните медикаменти липсват легално в аптечната мрежа у нас

Дилъри на антибиотици! Нова търговия във Фейсбук | StandartNews.com

Дилъри на антибиотици от Турция развиват нов вид търговия в социалните мрежи.

Предимно жени и майки, членуващи в различни групи във фейсбук, най-необезпокоявано пускат статуси-обяви за медикаменти, които набавят по един или друг начин от южната ни съседка. Правят списък на потребители, които са заявили покупка от тях, след което изпращат по куриери до всяка точка в страната.

Справка от коментари в социалните мрежи показва, че медикаменти като азитрокс, азитромицин или сумамед, например, които официално и легално варират на цени между 10-13 лв. по аптеките то на черния пазар достигат до цени от 45-50 лв., като се доставят ежеседмично от Турция. Някои търговци дори си позволяват да предлагат Oxycodone, Adderall, Xanax, морфин, Percocet и други хапчета за обезболяване.

Въпросните медикаменти липсват по легалния начин в аптечната мрежа у нас. От Министерството на здравеопазването официално назначиха проверки в аптечната мрежа, резултатите, от които уж опровергават сигналите, но фармацевти открито говорят, че медиканентите дори не достигат до тях.

Припомняме, че употребата на антибиотици се извършва единствено по лекарско предписание и с рецепта, макар и в момента да е възможно тя да бъде получена по телефона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай