Чудеса в София! Идват мощи на любим български светец

От 10:30-14:00 ч. вярващите ще могат да се поклонят пред нетленните му останки

Чудеса в София! Идват мощи на любим български светец | StandartNews.com

Мощите на Св. Патриарх Евтимий Търновски са изложени за поклонение днес в храма "Света Великомъченица Марина", който се намира в двора на Софийската митрополия.

От 10:30-14:00 ч. вярващите ще могат да се поклонят пред нетленните останки на последния български патриарх преди падането на България под Османско владичество през XIV век.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посрещне мощите, които пристигат от Бачковския манастир. Поклонението ще продължи близо 4 часа.

Духовното събитие е във връзка с решението на Светия синод, който обяви официално, че откритите в Бачковската света обител през 1905 г. мощи принадлежат на Свети Патриарх Евтимий Търновски.

В Патриаршеското и синодално послание архиереите на Българската православна църква призоваха да се прекратят споровете и разногласията около автентичността на намерените преди повече от век мощи. В тази връзка Светият синод учреди нов празник в българския църковен календар - Прославление на Светите мощи на Свети Евтимий патриарх Търновски. Той ще се чества официално на 22 октомври в Бачковския манастир. Началото на архиерейската света литургия е от 9:30 ч.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай