Стаматов призна:Огромна дупка в знанията на децата

Родители пишат жалби, ако детето им няма шестица

Стаматов призна:Огромна дупка в знанията на децата | StandartNews.com

На фона на дебатите колко учители искат или не да се ваксинират и колко от тях се страхуват да се върнат в клас заедно с големите ученици, лъсна страшна истина. Пропуските на децата в усвояването на учебния материал са много по-големи, отколкото преподавателите смятали през септември. Разкритието направи директорът на столичното 119 училище "Акад. Михаил Арнаудов" и бивш зам. министър на образованието - Диян Стаматов, в интервю за Дир.бг. Стаматов е председател на Сдружението на работодателите в системата на образованието.

ВИЖ ОЩЕ: Редът им дойде. 5000 учители искат ваксина

"Категорично пропуск вече има и е доста сериозен. Ако през септември се казваше, че може да е малък - сега вече не е така. Причините са различни, мотивацията е коренно различна в дистанционна среда. На учениците им се наложи да бъдат почти една година пред лаптоп. И това наваксване, от една страна след като премине цялата тази пандемия, трябва да бъде едно ефективно учене в трудните месеци, в летните месеци, които не са за учене. Но тогава трябва да бъдат наваксани пропуските и то сериозно." Доколко обаче можем да се доверим на оценките по време на online обучението, за да кажем колко точно има за наваксване и съответно колко време ще е необходимо за това? "Моите наблюдения са в потвърждение на това, че оценките не са много реални. Съвсем основателно, защото семейството е вкъщи и подсказва, и реално учителят оценява знанията на цялото семейство. За голямо съжаление знанията на възрастните хора не винаги са точни. Забелязва се, че родителите са много чувствителни и основно жалбите, които са стигали до мен. Те са заради това, че детето няма шестица. Очакванията за шестица в момента са много по-засилени от когато и да е било. Под една такава своеобразна форма на натиск, учителят най-вероятно завишава оценките, за да бъде и по-благосклонен, и за да не се получават конфликти в една дистанционна среда.", разкри още Стаматов.

Затова и според директора на 119-о училище все още е рано да се коментира кога би стартирала следващата учебна година, тъй като основен приоритет в момента е успешното приключване на тази.

Не на последно място пред ученици, учители и родители стои въпросът дали трябва да има матури тази година и ще могат ли учениците адекватно да се справят с тях. Именно външното оценяване обаче би дало най-реална представа за това какво е научено вкъщи, смята Диян Стаматов.

"Ясно е, че в 7 и 12 клас са важни матури за продължаване нататък - те няма да бъдат отменени, независимо от различните причини. Дори миналата година ги проведохме буквално на следващия ден, след като се завърнаха учениците и нямаше никакъв проблем. Колкото до така наречените малки матури в 4 и 10 клас - много от родителите и хората не знаят, че те нямат задължителен характер и са доброволни. Защо моята позиция е, че трябва да ги има? Една година сме в дистанционна среда и точно сега може да се види какво е нивото на усвоения материал в една нетрадиционна обстановка. Иначе е доста субективно да се говори, че дистанционното не се получава, защото реално измерител за това в един ефективен формат не съществува. А външното оценяване дори и в малка група може да покаже какво е нивото на усвоения материал.", категоричен е Стаматов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай