Огромен брой ученици под карантина

65 паралелки са минали на онлайн обучение

Огромен брой ученици под карантина | StandartNews.com

Голям брой деца и ученици са карантинирани, заради положителен тест за коронавирус или контакт с болен. Това сочат данни на образователното министерство към петък, пише Монитор.

Точният им брой е 7469.

Само ден след като в четвъртък учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се върнаха в присъствено обучение, в столичното 137 –о СУ “Ангел Кънчев” цяла паралелка зрелостници бе принудена да остана в домашна 10-дневна изолация до следващата неделя. Така, на практика те ще изтърват почти целия двуседмичен период до 17-и март, в който имат възможност да усвояват нови знания на място в училище.

Причина за това се оказва липса на отговорност у една от ученичките в класа. Майката и бащата на зрелостничката са били със симптоми на коронавирус, но навярно без направен тест, тъй като тя не е била поставена под карантина. В първия присъствен ден ученичката идва на училище без да проявява симптоми, следобед обаче вдига температура и след назначен антигенен тест от страна на личния лекар се установява, че е болна. Затова, следвайки правилата, директорът е принуден да изпрати целия клас отново към онлайн уроците.

„Важно е да има отговорност у родителите и ако детето им е контактно или има симптоми, да остане вкъщи. Сега не учителите, а децата разнасят заразата”, коментира директорът на 137-о Владимир Миков. В противен случай всички мерки в училище – маски, мерене на температура, разделяне на потоците от отделни входове, не биха имали смисъл.

Миков даде пример с друго дете от училището, за което станало ясно в петък, че е болно от COVID-19. Неговите родители не са го пуснали в четвъртък и така неговата паралелка няма да бъде карантинира и ще продължи да учи присъствено. „Всички родители трябва да подходят отговорно, и 1 % безотговорни е достатъчен, за да заразиш всички”, коментира още Миков. Той призова и учениците да бъдат отговорни, тъй като след часовете те често се срещат без маски в парковете и така също има опасност да се разпространи заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай