Четвъртък,

Огромен брой ученици под карантина

От: Стандарт -
629
Огромен брой ученици под карантина
A
A
A

Голям брой деца и ученици са карантинирани, заради положителен тест за коронавирус или контакт с болен. Това сочат данни на образователното министерство към петък, пише Монитор.

Точният им брой е 7469.

Само ден след като в четвъртък учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се върнаха в присъствено обучение, в столичното 137 –о СУ “Ангел Кънчев” цяла паралелка зрелостници бе принудена да остана в домашна 10-дневна изолация до следващата неделя. Така, на практика те ще изтърват почти целия двуседмичен период до 17-и март, в който имат възможност да усвояват нови знания на място в училище.

Причина за това се оказва липса на отговорност у една от ученичките в класа. Майката и бащата на зрелостничката са били със симптоми на коронавирус, но навярно без направен тест, тъй като тя не е била поставена под карантина. В първия присъствен ден ученичката идва на училище без да проявява симптоми, следобед обаче вдига температура и след назначен антигенен тест от страна на личния лекар се установява, че е болна. Затова, следвайки правилата, директорът е принуден да изпрати целия клас отново към онлайн уроците.

„Важно е да има отговорност у родителите и ако детето им е контактно или има симптоми, да остане вкъщи. Сега не учителите, а децата разнасят заразата”, коментира директорът на 137-о Владимир Миков. В противен случай всички мерки в училище – маски, мерене на температура, разделяне на потоците от отделни входове, не биха имали смисъл.

Миков даде пример с друго дете от училището, за което станало ясно в петък, че е болно от COVID-19. Неговите родители не са го пуснали в четвъртък и така неговата паралелка няма да бъде карантинира и ще продължи да учи присъствено. „Всички родители трябва да подходят отговорно, и 1 % безотговорни е достатъчен, за да заразиш всички”, коментира още Миков. Той призова и учениците да бъдат отговорни, тъй като след часовете те често се срещат без маски в парковете и така също има опасност да се разпространи заразата.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички