Лоша новина за студентите по държавна поръчка. Какво пропускат

В следващия парламент въпросът за студентските такси ще продължи да бъде обсъждан

Лоша новина за студентите по държавна поръчка. Какво пропускат | StandartNews.com

През тази академична година със сигурност няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Това съобщи пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър, председател на Комисията по образование в НС и депутат от ГЕРБ.

"Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително обсъждана, нямаше я в Стратегията за развитие на висшето образование. Тези такси намаляха като процент от доходите", поясни Вълчев.

Всяко подпомагане на висшето образование е полезно, проблемът е как се прави, посочи той.

"Ние нямаме проблем толкова с достъпа, колкото със структурата на търсенето и обвързаността с пазара на труда", смята Вълчев.

Бившият просветен министър смята, че правилният подход е диференцирано освобождаване от такси за специалностите с очакван недостиг на пазара на труда. "Длъжни сме да активираме всички инструменти за обвързване на образование с потребностите на пазара", категоричен е той.

Има много по-смислени алтернативи за изразходването на предвидените средства за отпадане на таксите за студентите, приети по държавна поръчка, каза Кирил Вълчев.

"Тези 150 млн. лева може да дадем за стипендии или при обвързване с реализация в страната. Възможно е да ги дадем и при полагане на матура по математика. Вместо да обсъдим как да постигнем по-голям обществен ефект, ние се занимаваме с популизма на Асен Василев и Денков. Надявам се тези средства все пак да останат за висше образование", поясни той.

В следващия парламент въпросът за студентските такси ще продължи да бъде обсъждан, смята още Вълчев.

За увеличение на заплатите на преподавателите в университетите трябваше да бъдат отпуснати 39 милиона от началото на годината, а след това и допълнително възнаграждение, гласувано със закон.

"Тези средства все още не са отпуснати от Министерството на финансите. Длъжни са да го направят. Трябва да спазят закона. По-скоро е техническо забавяне. Те трябва да се предоставят и въз основа на формула", каза депутатът от ГЕРБ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай