Голяма радост за учениците! Очертава се по-голяма ваканция

Към този момент отговор от Министерството на образованието няма

Голяма радост за учениците! Очертава се по-голяма ваканция | StandartNews.com

Източник: БНТ

Профсъюзът "Образование" към КТ "Подкрепа" призова да бъде увеличена ваканцията между двата срока в интерес на опазването на здравето на учениците и учителите и да не се прибягва към варианта за онлайн обучение.

Към този момент отговор от Министерството на образованието няма, каза пред БНР председателят на синдиката Юлиян Петров.

"Трите години видяхме какви са дефицитите и ползите от онлайн обучението. В тази ситуация, когато се насложи и поне 30% болни учители и ученици - нещата в никакъв случай не би трябвало да са релевантни към онлайн обучение, макар повече от половината области, където е обявена грипна епидемия, да са приели това решение", обясни той и посочи, че решението за онлайн обучение се взима от Регионалното управление на образованието.

Затова от Синдикат "Образование" призовават МОН да вземе централно решение: "Нормално е да се помисли да се увеличи тази еднодневна междусрочна ваканция, което до голяма степен ще предотврати развитието на заразата. След това ще се навакса този учебен материал."

Петров беше категоричен, че като се увеличава учебното съдържание и време няма да се подобрят резултатите. Само с това няма да се случи, смята той.

Според него онлайн обучението е пълно с дефицити и то трябва да се прилага в крайна ситуация, например при дървена ваканция, а не по време на грипна ваканция. По думите му ползите от него са много малко.

"Тук желанието е да покажем, че не сме изпуснали учебен материал и евентуално трябва да имаме по-добри успехи. Само че това не е основната причина. Други неща трябва да променим - по отношение на ситуацията в клас, да има възпитание, да има спазване на училищния правилник, да има партньорство между родители и учители и да се минимизират изключенията. Това със сигурност ще даде по-бързо резултати, отколкото да увеличаваме учебната година", категоричен бе Петров.

Зимна ваканция нямаме, ако махнем почивните дни и официалните празници, подчерта също Юлиян Петров. Според него това не е полезно за самите ученици, защото те имат нужда да бъдат със своите родители през това време. По думите му е полезно да има по-голяма зимна ваканция.

"Това не е добре. Това не води до по-добри резултати. Много по-полезно за децата би било това общуване с техните родители. Писането на почивни дни като ваканция - за мен е някакъв дефицит, не ми се вижда сериозно", изказа мнението си той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Истината
преди 2 месеца

Няма пари за безплатни учебници, а за безплатни екскурзии определени като обучение в чужбина на учителите има. Искат увеличение на междусрочните ваканции за да може тези воаяжи да бъдат по-дълги. Барселона е любимата дестинация на учителите и свързаните по някакъв начин с училищата връзкари за разходка и почивка определена от община Кремиковци. Там на топло бяха и сега.

Откажи