Застрахователи плащали откуп за откраднати коли

Застрахователи плащали откуп за откраднати коли | StandartNews.com

София. Застрахователи плащали „откупи" за откраднати коли, който е около 10% от цената на автомобила, а годишно общият им размер можело да достигне 5 млн. лв. Това разкри пред БНТ директорът на СДВР Ивайло Спиридонов.

"София е град, в който има коли от всякакъв клас, затова и в столицата идват много автокрадци – основно от Перник, Ботевград, Монтана, Враца. Крадат се повече автомобили от нисък и среден клас. Те се изкарват извън София, разфасоват се и се връщат в столицата в автосервизите на части. Напоследък застрахователни фирми плащат откуп за откраднати коли – имаме информация, че става въпрос за 10% от цената на автомобила. С тези си действия те акумулират престъпност и дават финансов ресурс в ръцете на крадците", заяви Ивайло Спиридонов.

По думите му размерът на тези откупи може да достигне 5 млн. лв. годишно

Спиридонов уточни, че задържаният наскоро известен автокрадец Асен Колев-Хастара е уличен в 30 престъпления, срещу него има образувани 30 досъдебни производства.

По въпроса за изчезването на осъдения за двойното убийство пред дискотека "Соло", който днес трябваше да влезе в затвора да излежава доживотната си присъда, шефът на СДВР обясни, че очаква прокуратурата да възложи на полицията неговото издирване.

„МВР има контрол върху едно досъдебно производство до един етап. После се намесва съдът. Прокуратурата ще ни възложи да го издирваме. Ще направим това, което правим по всяко едно издирвано лице", добави Спиридонов, но отказа да съобщи подробности по случая.

Той потвърди изнесената от вътрешния министър Цветлин Йовчев информация за случаи, при които МВР е работило като частна охранителна фирма.

"По случая е възложена проверка. Повече не бих могъл да коментирам – първо, защото не е коректно, второ, защото не е законно", каза шефът на СДВР. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай